Åpen for alle - alltid

Når spising blir sport

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens store deler av den vestlige verden sliter med fedme og relaterte livsstilssykdommer, finnes det en liten gruppe mennesker som gjør sport i å spise for mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joey Chestnut spiste nylig 47 ostesmørbrød på 10 minutter. (Foto: ifoce.com)Joey Chestnut spiste nylig 47 ostesmørbrød på 10 minutter. (Foto: ifoce.com)

Man hører stadig om at det settes rare verdensrekorder, og mange av dem dreier seg om å spise mest mulig av en gitt matvare, innen et gitt tidsrom.

Nylig var det 22 år gamle Joey Chestnut som svelget det lengste strået i verdensmesterskapet i ostesmørbrød-spising. I konkurransen som gikk av stabelen i Las Vegas sist helg, gjaldt det å kjøre i seg flest mulig grillede ostesmørbrød i løpet av 10 minutter.

Chestnut, en nykommer og et stjerneskudd i konkurransespise-miljøet, greide å svelge unna hele 47 smørbrød og som takk for innsatsen fikk han en pen pengepremie, på nærmere 31 000 kroner (5000 dollar).

Konkurranse-spising som fenomen

kan virke merkelig på utenforstående, men «sporten» er ikke til å kimse av. Det er seriøse greier, såpass seriøst at det finnes en organisasjon ved navn International Federation of Competitive Eating.

På organisasjonens nettside kan man blant annet lese siste nytt fra miljøet, få informasjon om kommende arrangementer og oversikt over rekorder , samt finne profiler av «spisere» (Eater Profiles).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sonya Thomas har blant annet spist 80 chicken nuggets på 5 minutter. (Foto: ifoce.com)Sonya Thomas har blant annet spist 80 chicken nuggets på 5 minutter. (Foto: ifoce.com)

Og herunder forventer man kanskje å finne en smellfeit gjeng, men nei. Ovenfornevnte Joey Chestnut er riktignok en staut kar på over 100 kilo. Men blant storspiserne finner man for eksempel også 37 år gamle Sonya Thomas på snaue 48 kilo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne vesle damen har blant

annet greid å sluke fem kilo ostekake på ni (9!) minutter. Det er intet mindre enn fascinerende.

Neste store arrangement er det årlige Nathan's Famous pølsespisekonkurranse. Og «kongen» av denne konkurransen er like spinkle Takeru Kobayashi. Japaneren på snaue 60 kilo har nemlig vunnet konkurransen fem år på rad.

Et miljø som er relativt lite kunne sikkert ha godt av noen tilskudd på stammen, og det er vel nettopp når det kommer til pølsespising at vi nordmenn kunne hevde oss.

Men før vi pakker sekken

og setter kursen mot kvalifiseringsrunden i West Chester 22. juni, er det kanskje verdt å vite hva man har å bryne seg på:

53 ½ pølse med brød, på 12 minutter. Det er alt.

Da er det vel bare å finne fram engangsgrillen og legge seg i hardtrening.