Halvparten bryr seg ikke om politikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn flest har ofte problemer med å forstå politikk, og halvparten av oss er lite interessert eller ikke interessert i det hele tatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et flertall av oss bryr seg lite om det som skjer i denne bygningen. (Foto: Morten Holm / SCANPIX.)Et flertall av oss bryr seg lite om det som skjer i denne bygningen. (Foto: Morten Holm / SCANPIX.)

Oslo (NTB): Det kommer fram i spørreundersøkelsen European Social Survey (ESS), der 46.000 personer i 24 europeiske land har svart på spørsmål om politikk.

Undersøkelsen viser at nordmenn plasserer seg litt under midt på treet når vi sammenligner interesse og forståelse for politikk, med innbyggere i andre land.

- En av de største utfordringene for norske partier og politikere er å få engasjert flere. Jeg tror de fleste vil være enig i at det er rom for et større engasjement for politikk i bredere forstand, det kan bli en tendens til at man er seg selv nok, sier valgforsker Bernt Aardal til Aftenposten.

På spørsmål om «hvor interessert er du i politikk», oppgir 50,8 prosent av oss at vi er «lite eller ikke i det hele tatt interessert», et flertall i befolkningen sier dermed at de knapt bryr seg.

I land hvor innbyggerne ikke kan ta vårt politiske systemet som en selvfølge, så blir politikk viktig og aktuelt og mer utslagsgivende. Det kan igjen øke interessen og engasjementet, tror Aardal.

- Den økende velstanden kan føre til synkende interesse fordi problemer oppleves som marginale, ting går bra, sier instituttleder Lars Svåsand ved avdeling for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. (©NTB)