Halvparten bryr seg ikke om politikk

Nordmenn flest har ofte problemer med å forstå politikk, og halvparten av oss er lite interessert eller ikke interessert i det hele tatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall av oss bryr seg lite om det som skjer i denne bygningen. (Foto: Morten Holm / SCANPIX.)Et flertall av oss bryr seg lite om det som skjer i denne bygningen. (Foto: Morten Holm / SCANPIX.)

Oslo (NTB): Det kommer fram i spørreundersøkelsen European Social Survey (ESS), der 46.000 personer i 24 europeiske land har svart på spørsmål om politikk.

Undersøkelsen viser at nordmenn plasserer seg litt under midt på treet når vi sammenligner interesse og forståelse for politikk, med innbyggere i andre land.

- En av de største utfordringene for norske partier og politikere er å få engasjert flere. Jeg tror de fleste vil være enig i at det er rom for et større engasjement for politikk i bredere forstand, det kan bli en tendens til at man er seg selv nok, sier valgforsker Bernt Aardal til Aftenposten.

På spørsmål om «hvor interessert er du i politikk», oppgir 50,8 prosent av oss at vi er «lite eller ikke i det hele tatt interessert», et flertall i befolkningen sier dermed at de knapt bryr seg.

I land hvor innbyggerne ikke kan ta vårt politiske systemet som en selvfølge, så blir politikk viktig og aktuelt og mer utslagsgivende. Det kan igjen øke interessen og engasjementet, tror Aardal.

- Den økende velstanden kan føre til synkende interesse fordi problemer oppleves som marginale, ting går bra, sier instituttleder Lars Svåsand ved avdeling for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus