Meny

Zadie Smith: «Om skjønnhet»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjønne Zadie Smith har skrevet en ny suksess om skjønnhet!


«Om skjønnhet»


Zadie Smith
Oversatt av:
Kari og Kjell Risvik
(Aschehoug Forlag, 2006)

«Wow ... litt av et spørsmål! Hvor kom det fra?» Carlene heiste på de knoklete skuldrene igjen. «Jeg lurer alltid på hvordan folk var før jeg ble kjent med dem.»


«Om jeg tok meg godt ut ... Ja faktisk! Det var rart å si det høyt. Carlene, mellom oss sagt, jeg var topp. Men ikke så lenge. En seks års tid kanskje. Men jeg var det.»

«Man merker det alltid. Du har atskillig skjønnhet i behold, mener jeg,» sa Carlene.


(Foto: Roderick Field)(Foto: Roderick Field)

Nydelige Zadie Smith er ute med sin tredje roman. Denne gangen handler det om skjønnhet.

Den prisgitte forfatteren er høyt respektert i de litterære kretser, og Smith er desidert en av Storbritannias mestselgende og mest populære forfattere gjennom tidene, tross hennes korte fartstid. Nylig ble hun da også tildelt Orange Prize for Fiction for boken «Om skjønnhet».

Også her til lands er Zadie Smith elsket og yndet av en stor leserskare, og tidligere denne måneden besøkte hun Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Konfronterende konflikter


I «Om skjønnhet» møter vi de to rivaliserende familiene Belsey og Kipps.
Howard Belsey er engelskmann og kunstprofessor i Amerika og gift med afro-amerikanske Kiki. Sammen har de tre barn som alle er på søken etter noe annet. Monty Kipps er sort, konservativ og kunsthistoriker og Belseys argeste motstander.

Livet blir ikke lett for Belsey når familien Kipps flytter inn i nabolaget og rivalene kjemper de samme kampene. Det blir vanskeligere og vanskeligere å skille personlige og politiske meninger for de begge. Og snart har de nok med å redde sitt eget skinn..

Og visst er dette en bok «Om skjønnhet». Det finnes mange sorter skjønnhet og denne historien rommer nærmest alle. Usikker, unik, uvitende, pragende, modig, pur, ungdommelig og søkende, erfaren, oppslukende, beskjeden, sensuell, grådig og nysgjerrig skjønnhet. Smiths skjønnhet inneholder også alle nyanser og grader det overhodet er mulig å oppdrive.

Denne måten å utlevere så mange ulikheter på, er unik.

Kloke Zadie


«
Det stemmer at menn - de reagerer på skjønnhet ... det er ikke noe som tar slutt for dem, denne ... denne interessen for skjønnhet som en fysisk realitet i verden - og det er helt åpenbart at det gjør dem til fanger, at det infantiliserer ... men det er sant og ... jeg vet ikke hvordan jeg ellers skal forklare hva som -»

«Gå din vei.»
«Greit.»

Og like mye som dette er en historie om skjønnhet, er dette en bok om svik, raser, tilgivelse, forskjeller og ikke minst klasser og klassereiser i samfunnet. Og det er akkurat dette jeg mener kjennetegner Zadie Smiths forfatterskap, og som gjør at Smith er så unik i sin historiefortelling; hun innehar så mye kunnskap!

Smith har en slik innsikt og beskriver kunst, personligheter, samfunnsklasser, generasjoner, mennesketyper, fordommer, fortvilelse, kultur, maktbalanse, ulikheter, musikk, mellommenneskelige forhold og begjær særegent som ingen gjør på samme måte. «Om skjønnhet» er en komplisert bok om enkel skjønnhet, med et tungt innhold. Den er derfor vanskelig å legge fra seg, du lærer så inderlig mye når du leser.

Kanskje er det akkurat dette som frustrer litt også, at all denne lærdommen skygger for det å bli fullstendig revet med. For meg klarer nemlig ikke Zadie Smith helt og holdent dette; å trollbinde meg med selve historien. Men fortellingene hennes holder meg fast med jerngrep, på grunn av ustanselig påfyll av nettopp denne kunnskapen hun briljerer med, og skjønnheten i de hun forteller om...

Derfor blir det terningkast fem.

Her kan du lese flere litteraturanmeldelser:

LitteraturanmeldelserMer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker


Også på nynorskStartsiden:

Litteratur

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus