Nordmenn villig til å ofre bensinbilen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske folket er langt foran sine politikere i villighet til innsats for å redusere klimagassutslipp. Vi er også villige til å ofre bilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Over halvparten av befolkningen vil ofre bensinbilen for at Norge skal bli et lavutslippssamfunn, viser ny undersøkelse.

70 prosent av befolkningen vil ha storstilte kutt i klimagassutslippene.

En ny undersøkelse gjengitt i Mandag Morgen viser at et overveldende flertall i befolkningen ønsker at Norge skal bli et klimapolitisk foregangsland, og redusere utslippene av klimagasser med to tredeler, selv om andre land ikke forplikter seg.

Over halvparten er villig til å ofre bensinbilen, hvis miljøvennlige hybridbiler blir et billigere alternativ enn bensinbilen. Bare 25 prosent mener klimaproblemene er overdrevet.

- Dette er veldig positive tall og veldig inspirerende for regjeringens arbeid med å redusere klimagassutslippene, sier statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet.

Han varsler samtidig at regjeringen allerede i høstens statsbudsjett vil foreslå at miljøvennlige biler skal bli billigere og miljøskadelige biler dyrere i innkjøp.

Omtrent samtidig skal Lavutslippsutvalget legge fram planen for hvordan Norge kan redusere klimagassutslippene.

- Miljøengasjementet i befolkningen er mye større enn politikerne liker å tro. Alt avhenger av den politiske viljen. Myndighetene må gi både bransjer og forbrukere økonomiske insentiver for å få fart på miljøprosessene. Teknologien er der, nå må den bli gjort tilgjengelig på markedet, sier Karstein Farstad, spesialrådgiver i Norges Automobil-Forbund (NAF) til Mandag Morgen. (©NTB)