Sunne solstråler

I Norge får mange for lite D-vitamin på kroppen. - Sol og solarier er de beste kildene, sier professor Johan Moan. Eller hva med å smøre tran rett på huden?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av Karoline Steenbuch

D-vitaminet kalles ofte også «solskinnsvitaminet», fordi det lages når solen skinner på naken hud. Vitaminet er viktig for å holde skjelettet sterkt og intakt. Mange nordmenn er solhungrige, men noen får likevel ikke nok D-vitamin.

Dette gjelder særlig eldre og innvandrere, som ikke kommer seg ut eller som dekker seg til. Dermed får de ikke den sol-eksponeringen som trengs. Mest utsatt er de i vinterhalvåret.

- I Norge og mange andre land er det 20-40 prosent mer D-vitamin i blodet hos noen om sommeren enn om senvinteren, sier Johan Moan, forsker ved Universitetet i Oslo og professor ved Radiumhospitalet.

Lave D-vitaminnivåer kan ha alvorlige konsekvenser.

- Det kan gi

beinskjørhet og osteoporose

, og rakitt hos barn, sier Moan.

Ifølge Universitetet i Bergen er rundt 250 000 til 300 000 mennesker i Norge rammet av osteoporose. Og Norge er sammen med resten av Skandinavia på verdenstoppen i hoftebrudd og underarmsbrudd.

Årsakene til de høye bruddfrekvensene er i stor grad ukjente, men mangel på D-vitamin kan spille en rolle.

D-vitaminets fundamentale betydning


Hovedoppgaven til vitaminet er å regulere mengden med kalsium i blodet. Det gjør den ved å sørge for riktig opptak fra tarmen og styre mengden med kalsium som skilles ut i urinen.

D-vitaminet beskytter mot en rekke sykdommer som kreft, sukkersyke,

multippel sklerose

,

leddgikt

, den kroniske betennelsessykdommen

Chrons sykdom

, psoriasis og noen hevder også schizofreni.

Den aller viktigste kilden til D-vitamin er

sol

. Og selv om mengden med D-vitamin som dannes øker i takt med UV-dosen, betyr det likevel ikke at du trenger å strippe deg fullstendig under hele sommerhalvåret: Hvis en lys person får 20 minutter sol på hele kroppen ved middagstider på midtsommeren, gir det mer D-vitamin enn 50 skjeer tran.

Det vil si at i overkant av 10 000 IE (International Units) tilføres kroppen. Den daglige anbefalte dosen er på 200 IE per dag.

Solkrem hindrer dannelsen av D-vitamin, så det beste er å sole seg en kort tid uten solkrem, men samtidig unngå solbrenthet, ifølge Moan. Store soldoser bryter faktisk ned D-vitaminet som har blitt laget.

Og husk for all del at overdreven soling har sin pris: Hvert år dør mer enn 200 personer av hudkreft i Norge.

Man bør med andre ord sole seg med fornuft

.

Utfordring om vinteren


Utfordringen blir å holde D-vitaminlagrene oppe under den lange norske vinteren. Fet fisk er den viktigste matvaren som inneholder vitamin D. I tillegg er solarium å anbefale.

- Ta gjerne litt solarium om vinteren. Jeg vil ikke si at det er det dummeste man kan gjøre, mener Moan.

Alternativt kan du smøre tran på kroppen?

- Man kan faktisk få D-vitamin inn ved å smøre tran på huden, men det er jo litt grisete, ler Moan.

Gravide kvinner bør også ta D-vitamin

Mer i Neste Klikk:

Soling - myter og fakta