Åpen for alle - alltid

Ice Cube - Laugh Now, Cry Later

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ice Cube går tilbake til røttene og slenger ut bråkjekk og blodharry gangsta-rap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er først og fremst som skuespiller Ice Cube har gjort seg gjeldende de siste årene. Utvilsomt med noe varierende hell. Spillet foran kamera har nemlig gitt seg utslag i alt fra utsøkte kvalitetsfilmer til latterlige søppelfilmer. Sist var han å spotte i den ikke akkurat minneverdige «xXx: State of the Union». Nå er han altså tilbake i musikkbransjen.

Comeback-Kid


Ekstremt mye har skjedd innenfor rap-sjangeren siden Ice Cube (hvis døpenavn er O'Shea Jackson) sist festet MC-grepet rundt mikrofonen. Man må faktisk reise helt tilbake til millenniumsåret for å finne hans siste utgivelse (album to i konseptserien «War & Peace»). «Laugh Now, Cry Later» blir da virkelig som et comeback å regne.

Ser vi utelukkende kynisk på det, kan comebacket virke som en fallende stjernes forsøk på tilrope seg litt av den oppmerksomhet han fikk under glansdagene.

At han i forkant av utgivelsen har skapt furore gjennom å sammenligne George Bush med Saddam Hussein er vel heller ikke egnet til å dempe slike mistanker. At det dessuten har gått såpass lenge siden sist utgivelse gir og grunn til milde reserverte holdninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men


Det er derfor hyggelig å kunne konstatere at det tidligere N.W.A-medlemmet og gangsta rap-ikonet her leverer en plate som sparker veldig bra fra seg. Riktignok blir albumet altfor langt, men samtidig rommer det nok interessante spor til å sette igjen et bedre inntrykk.

Ice Cube rapper med stor pondus. Ordene nærmest bobler ut av munnen hans som en rennende foss. Han har tydeligvis mye på hjertet etter seks år på sidelinjen.

Damer, dop og dissing


En ekstremt arrogant og bråkjekk attityde viser han også. Som seg hør og bør innenfor gangsta-rap-sjangeren blir tre tema nøye omtalt: Damer, dop og dissing. Og når det er snakk om damer og fyring dukker selvsagt kompisen Snoop Dogg opp i sedvanlig vulgær drakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klistermerket med advarselen «Explicit Content» er med andre ord ikke kun til pynt denne gangen heller.

Men mer fornuftige tanker er her også. Som for eksempel på «Child Support» der Ice Cube går hardt ut mot den voldsspiral som utspiller seg innenfor et rap-miljø han selv var med på å starte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liker du Ice Cube er det godt mulig du også liker:

- Dr Dre

- Snoop Dogg

Stjernelag


Med seg på skiven har han hyret inn et kobbel av velkjente beat-makere, deriblant Scott Storch, Swizz Beats, Budda og Lil' Jon. Sammen har denne gruppen kreert et lappeteppe av dansbare, repetitive og basstunge beats, noen krydret med mer østlige elementer, andre mer funky i stilen.

Best fungerer platen på sin første halvdel, der de feteste rytme-låtene dominerer. Den tungt politiske singelen «Why We Thugs» har gromme rytmer som kan få mange dansegulv til å huske. Cypress Hill-lignende «Smoke Some Weed», drivende «Stop Snitchin'» og funky «Laugh Now, Cry Later» er noen andre bidrag som høyner kvaliteten på platen.

Dessverre blir det for mye likgyldige greier her. Særlig fra midten og utover kjøres det på med en mer smooth og monoton stil som ikke helt fenger meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å pøse ut med hele tyve spor, inkludert noen korte pause-intervaler, er selvsagt forståelig utifra Ice Cubes tydelige selvtillitt. Men dette gjør likevel sitt til at «Laugh Now, Cry Later» blir en mer ujevn plate.

Synd egentlig, for med litt oppstramming kunne jeg nok slengt på et terningøye til.

Spor:


1: Definition Of A West Coast G (Intro)
2: Why We Thugs
3: Smoke Some Weed
4: Dimes & Nicks (A Call From Mike Epps)
5: Child Support
6: 2 Decades Ago (insert)
7: Doin´ What It ´Pose 2Do
8: Laugh Now, Cry Later
9: Stop Snitchin´
10: Go To Church
11: The N***a Trapp
12: A History Of Violence
13: Growin´ Up
14: Click, Clack - Get Back!
15: The Game Lord
16: Chrome & Paint
17: Steal The Show
18: You Gotta Lotta That
19: Spittin´ Pollaseeds
20: Holla @ Cha´ Boy

Spilletid:

64.50

Ice Cube: Hjemmeside


Mer i Magasinet Neste Klikk:

Musikk
Plateanmeldelser

ABC Startsiden:

Musikk
Musikkanmeldelser