Iran får anrike uran

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Europa åpner for at Iran kan anrike uran innenfor landets grenser dersom visse strenge kriterier overholdes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB-AFP): USA og Europa åpner for å la Iran anrike uran innenfor landets grenser dersom landet etterfølger en rekke strenge kriterier, skriver The Washington Post.

Ifølge diplomatiske kilder skal USA og Europa nå være villige til å la Iran selv anrike uran. Betingelsen er at Iran stanser sitt nåværende atomprogram fram til Det internasjonale atomenergibyrået har slått fast at programmet er fredelig.

I tillegg må Iran overbevise Sikkerhetsrådet om at de ikke planlegger å utvikle atomvåpen, en prosess tjenestemenn i Det hvite hus mener kan ta mange år, kanskje tiår, skriver Washington Post.

Det nye standpunktet, som ennå ikke er blitt offentlig bekreftet av Det hvite hus, skiller seg betraktelig fra Bush-administrasjonens uttalte posisjon om at Iran ikke må gis mulighet til å mestre teknologi som kan brukes til å utvikle atomvåpen.

Iran reagerte tirsdag positivt på det internasjonale forslaget som ble forlagt dem tirsdag, men de sa samtidig at det inneholder uklare punkter som må fjernes. Det var EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana som la fram for landets ledere i Teheran det internasjonale forslaget til en løsning på krisen om Irans atomprogram.

Anriket uran kan brukes til framstilling av atomvåpen, og stormaktene har opprinnelig satt en stans i Irans anrikningsarbeid som betingelse for å innlede nye samtaler med landet. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA skal være villig til å åpne for at Iran kan drive anriking av uran på visse strenge betingelser, skriver The Washington Post. Her er EUs utenrikspolitiske ansvarlige, Javier Solana (t.v), og Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki på en pressekonferanse tirsdag etter at Solana hadde lagt fram forslaget til løsning på striden om Irans atomprogram (Foto: REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN))USA skal være villig til å åpne for at Iran kan drive anriking av uran på visse strenge betingelser, skriver The Washington Post. Her er EUs utenrikspolitiske ansvarlige, Javier Solana (t.v), og Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki på en pressekonferanse tirsdag etter at Solana hadde lagt fram forslaget til løsning på striden om Irans atomprogram (Foto: REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN))