Meny

Verdens mest ensomme tre

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en gang verdens mest ensomme tre, med over førti mil til nærmeste nabo. Så kræsjet en lastebil inn i det.


Langt uti Saharas endeløse ørken fantes det en gang ett eneste tre. Treet ble kalt L'Arbre du Tenere, Treet fra Tenere, og hadde ingen andre trær rundt seg på 400 kilometers avstand.

Treet fra Tenere var verdens mest ensomme tre. Nærmeste tre var førti mil unna.Treet fra Tenere var verdens mest ensomme tre. Nærmeste tre var førti mil unna.

Opprinnelig var treet

en del av en større skog. Men tidlig på 1900-tallet hadde ørkenspredningen sørget for å renske området for trær. Bortsett fra dette ene akasietreet, som fikk navnet Treet fra Tenere og som ble et kjent landemerke på karavanrutene gjennom Tenere-regionen i nordøstre Niger. Så kjent var treet at det ble det eneste treet som har blitt markert på kart i skalaen 1:4000.000.

I løpet av vinteren

1938-39 ble en brønn boret i nærheten av treet. Da fant man ut at treets røtter skaffet seg vann fra en kilde rundt 40 meter under overflaten, og at det var derfor treet klarte å overleve midt i den karrige ørkenen.

Etter at treet ble kjørt ned av en lastebil (!) ble treet erstattet av denne metallskulpturen.Etter at treet ble kjørt ned av en lastebil (!) ble treet erstattet av denne metallskulpturen.

Treets endelikt

er like utrolig som det er sørgmodig. Det gamle treet, av nomadene ansett for å være så hellig at de ikke ville ha rørt ved det, ble ødelagt høsten 1973.

En lastebilsjåfør fra Libya kjørte i fylla og klarte til alt overmål å kjøre ned det ensomme treet.

Restene

av det gamle akasietreet ble deretter flyttet til nasjonalmuseet i Nigers hovedstad Niamey. Senere har det blitt erstattet med en metallskulptur plassert midt uti ørkenen der Treet fra Tenere en gang stod.


Kilde: Wikipedia.org, kirchersociety.org.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus