Feriens mørke side

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du reise sørover i sommer? Utlandet byr på mange sykdommer vi ikke har i Norge. Og slik unngår du dem:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av Jorunn Egeland.

Sommeren er på vei, og det betyr at sommerferien nærmer seg. Skal du forlate landet i ferien må du være på vakt for reisesykdommene.

For å unngå reisesykdom, kan det være viktig med reisevaksine.

Les ekspertenes råd her

.

Tre grupper reisende


- Hvis du reiser i Europa, USA, Nord-Amerika, Japan og Australia trenger du ikke vaksine. Det viktigste i forbindelse med vaksine og råd, er hvordan du reiser, sier Terje Hoel, seksjonsoverlege ved vaksinasjonspoliklinikk ved Ullevål universitetssykehus.

Reisende deles i tre grupper: Kortidsreisende, charterreisende og langtidsreisende.

- Kortidsreisende er mindre utsatt enn charterreisende. Langtidsreisende ryggsekkturister bor gjerne enkelt og reiser i flere måneder, og de er derfor mer utsatt, sier Hoel.

Den hyppigste sykdommen på ferie, er mage- og tarminfeksjon. For å unngå dette må du ha kokt og stekt mat, unngå rå grønnsaker og være forsiktig med springvann og isbiter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Basisvaksine


I Norge vaksineres vi mot flere sykdommer, blant annet difteri, stivkrampe og poliomyelitt. Sykdommene er derfor sjelden her. Men du kan smittes i andre land.

- Har det gått mer enn ti år siden du fikk basisvaksinene mot difteri, stivkrampe og poliomyelitt, bør du ta dem igjen, sier Hoel.

Hepatitt A


Dette er en leverbetennelse. Du bør ta vaksine når du drar til steder med hepatitt A.

- Hvis små barn smittes av hepatitt A blir de ikke så syke, og det går fort over. Men hvis større barn og voksne smittes, kan de bli syke i ukevis. I verste fall kan det være dødelig, sier Hoel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hepatitt B


Hepatitt B smitter ved ubeskyttet sex og via blodet. Du bør vaksinere deg mot hepatitt B i god tid før avreise. Det anbefales imidlertid ikke å ha ubeskyttet sex, da det kan gi sykdommer selv om du er vaksinert. Kondomer bør derfor være med i kofferten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malaria


Sykdommen smittes fra mygg. Det er viktig å bruke

myggmidler

og dekke armer og ankler om kvelden når du reiser til tropiske strøk. Du bør også bruke forebyggende medisiner.

- Hvert år dør noen fra Skandinavia av malaria. Men antall tilfeller har gått ned de siste årene. Før var det omtrent 100 som kom hjem med malaria hver år, nå er det 30-40 personer. Det finnes ikke malariavaksine, så du bør redusere antall myggestikk ved å bruke myggolje og malariaforebyggende medisiner, sier Hoel.

Influensa


Den siste tids fokus på fugleinfluensa har gjort mange redde. Det er det ingen grunn til.

- I løpet av de ni årene vi har visst om sykdommen, har 170 personer over hele verden blitt syke. Det er svært lite, sier Hoel.

Personer i risikogruppen for vanlig influensa, bør være oppmerksomme på at influensasesongen på den sydlige halvkule er motsatt av vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Annet


I tropiske Afrika og Sør-Amerika kreves vaksine mot gulfeber. Skal du til enkelte områder i Afrika, Asia og Sør-Amerika bør du vaksineres mot tyfoidfeber, kolera og turistdiaré. Kontakt helsestasjon eller vaksinasjonspoliklinikk hvis du skal til tropiske strøk.

Det er for øvrig

trafikken som skader flest nordmenn på utenlandstur

. Pass derfor på å ha en god reiseforsikring.

Gravide bør være oppmerksomme på flere ting.

Her er noen tips

.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)