Åpen for alle - alltid

Hør Mona Lisa snakke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor Mona Lisa smiler så lurt får vi nok aldri noe svar på. Men nå kan vi endelig få sjansen til å høre hvordan stemmen hennes kan ha vært. Ifølge japanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Forskere ved et japansk akustikklaboratorium har analysert ansiktsstrukturen til Leonardo da Vincis berømte mesterverk og på bakgrunn av det kommet fram til hvordan Mona Lisa kan ha hørt ut.

Folk kan nå høre Mona Lisa uttale på italiensk at hun er Elisabeth, også kjent som Mona Lisa. Og at hun er en dame med et gåtefullt smil.Folk kan nå høre Mona Lisa uttale på italiensk at hun er Elisabeth, også kjent som Mona Lisa. Og at hun er en dame med et gåtefullt smil.

En av verdens ledende eksperter i akustikk, Doktor Matsumi Suzuki, tok utgangspunkt i lengden på Mona Lisas hender og ansikt da stemmen skulle gjenskapes.

- Mona Lisa har et ganske bredt underkjeveparti med en spiss hake. Det ekstra volumet tyder på en relativ dyp stemme, mens en spiss hake gjerne legger til toner i mellomregisteret, sier Suzuki ifølge Sunday Times.

Lagde modell av hodeskallen


Forskerne anslår Mona Lisas høyde til å ha vært rundt 168. I arbeidet med å gjenskape stemmen, lagde de også en modell av hodeskallen hennes. Deretter brukte forskerne et dataprogram med en base på over 150.000 stemmer for å finne en stemme som var i samsvar med Mona Lisas fysikk. Stemmen ble så tilpasset Mona Lisas munn og hals.

- Deretter måtte vi finne ut hva hun skulle si, forteller Suzuki.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stemmelikhet på rundt 90%


Opprinnelig prøvde de japanske forskerne å la Mona Lisa snakke japansk. Men det passet dårlig på den berømte damen. Derfor fikk forskerne tak i en italiensk dame for å legge til nødvendig intonasjon, slik at man til slutt endte opp med en troverdig og syntetisk stemme av Leonardo da Vincis berømte modell.

Doktor Suzuki mener at stemmen de har skapt er svært nær slik stemmen til Mona Lisa en gang har vært. Han anslår likheten til rundt 90%.

Suzukis arbeid har tidligere gitt kriminaletterforskerne god hjelp. I et tilfelle klarte han å gjøre stemmen til en ettersøkt ti år eldre. Opptak av denne stemmen ble dernest spilt av på tv, slik at den ettersøkte kriminelle ble gjenkjent og tatt.


Kilde: Sunday Times.