Meny

Derfor er sebraen stripete

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er sebraer hvite med sorte striper, eller er de sorte med hvite striper? Få svaret her.

Dersom du ikke er fornøyd med dagens artikkel, kan du skylde på Ann Kristin, for hun hadde følgende spørsmål:

«Hei. Jeg lurte på ... er sebraen svart med hvite striper, eller hvit med svarte striper? Og er den egentlig en hest?»

Er du derimot fornøyd med dagens artikkel, kan du skylde på meg. Sånn, der var skyldfordelingen unnagjort.

I vill tilstand finner vi sebraer i Sentral- og Syd-Afrika, men så utbredt som dyrehager har blitt, finner man snart sebraer på ethvert tettsted med flere enn fem hus.

Så til saken: Er de hvite med sorte striper, eller er de sorte med hvite striper? Det er sannelig ikke lett å se, men svaret er at de er hvite med sorte striper.

Opprinnelig var det en utbredt oppfatning at stripene har en funksjon som kamuflasje. En av teoriene i denne sammenhengen går ut på at stripene «bryter opp» kroppsomrisset, slik at de blir vanskelig å se på avstand. En annen teori hevder at stripene gjør det vanskelig for rovdyr å skille ut enkeltdyr i en flokk.

Av og til blir det født sebraer uten striper. Disse har en tendens til å bli isolerte fra resten av flokken. Dette har fått enkelte forskere til å foreslå at stripene spiller en viktig rolle i den sosiale interaksjonen, der variasjoner i mønsteret gjør at de kan kjenne igjen hverandre.

Men som du vet, så lanseres det hele tiden nye teorier - enten vi snakker om sebraer, melk eller appelsinhud. En forholdsvis fersk og spesiell teori foreslår at stripenes funksjon er å forvirre de blodsugende tse-tse-fluenes syn.

Ann Kristin lurte også på:

«Og er sebraen en hest, egentlig?»

Det kommer an på hvordan vi ser på det. Sebraen er medlem av Equidae-familien, som også inkluderer hest og esel. Med sine 55 kilometer per time, løper den ikke like fort som hesten, men den er mer utholdende.

Du finner forresten ikke to sebraer som har like striper.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus