Så farlig er mobilen din

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lange samtaler i mobiltelefonen kan øke risikoen for hjernesvulst. Er din mobil farlig?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av Karoline Steenbuch

Har du noen gang regnet ut hvor lenge du prater i mobiltelefonen i løpet av en dag? Er det snakk om bare minutter eller kan det være opptil flere timer?

Vel, en rekke forskergrupper har gjort studier der noen har antydet at langvarig bruk av mobiltelefon kan øke risikoen for hjernesvulst.

Og som ikke det var nok: Expressen skriver at sju personer som jobbet i øverste etasje i en høyblokk i Melbourne, med mobilsendere på taket, har blitt rammet av hjernesvulst.

På bakgrunn av dette sier Lars Mjönes ved den svenske instansen for strålevern, Statens Strålskyddsinstitut, at mobiltelefoner må anvendes mer forsiktig.

- Det finnes noen studier som antyder at langvarig bruk av mobiltelefonen kan øke risikoen for svulst, sier Mjönes.

Nå planlegges det en kampanje for å oppfordre folk til å være mer forsiktige, som rettes spesielt mot barn og ungdom, skriver den svenske avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sony Ericsson på versting-toppen


Expressen har sett nærmere på den farlige strålingen fra 96 forskjellige mobiltelefoner. Alle mobiltelefonene er innenfor grenseverdiene til EU, men slett ikke alle klarer kravene fra den svenske forskningsgruppen TCO Developments.

Testene viser også at mobiltelefonene fra Nokia generelt klarer seg bra i testene, mens Sony Ericsson og LG har flere populære telefoner på versting-listen.

Her er listen over de 10 verste mobilene:

- LG C 1100

- Sony Ericsson V800

- Sony Ericsson Z800

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Motorola R0KR E1

- Ilkone i800

- Vodafone Simply

- Samsung Z500

- Sony Ericsson Z500

- Nokia N70

- Samsung E760

Flere av de mest solgte mobiltelefonene i Norge får også kritikk av testgruppen. Sony Ericssons K750 og Nokias N70 er blant dagens mest populære telefoner og har begge stråling som overgår kravene til TCO Developments.

Ufullstendig forskning


I Norge er man imidlertid litt mer forsiktig med å uttale seg om alvorlig risiko ved mobiltelefoni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forskning på biologiske effekter av radiofrekvente felt har pågått over flere tiår. Forskningsresultater fra laboratorieforsøk og studier av grupper av mennesker gir per i dag

ikke grunnlag for å anta at radiofrekvente felt fra mobiltelefoner, trådløse telefoner eller basestasjoner er kreftfremkallende eller kan føre til andre helseskader.

Men forskningsresultatene er foreløpig for ufullstendige til å trekke en endelig konklusjon, sier Statenes strålevern i Norge til Mozon.

Ifølge Statens strålevern kan kvaliteten på flere av de studiene som antyder økt risiko for hjernesvulst være mangelfull, som følge av at opplysninger om mobiltelefonbruk er basert på selvrapportering. Man kan derfor ikke trekke konklusjoner om helserisiko på grunnlag av studier publisert så langt.

En time om dagen


Av mange andre studier på bruk av mobiltelefon, er det én som har pågått siden 1997. Den viser at dersom du prater i mobilen eller i trådløs telefon i en time om dagen, øker du risikoen for å utvikle kreft med 100 prosent,

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De store risikoene kommer etter 2000 timers bruk, sier Kjell Hansson Mild, professor ved svenske Arbeidslivsinstituttet, som gjorde studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om man prater en time per dag tar det bare 5,5 år å havne i risikosonen.

- Skrekkscenariet er

tenåringer som prater timevis

i sin egen mobiltelefon og i familiens trådløse telefon, sier han.

Reduser eksponeringen


Men gjennom enkle og billige grep kan du redusere eksponeringen av mobiltelefonen.

- Framfor alt er handsfree bra, og unngå å ringe når det er dårlig dekning, sier Mjönes.

Statens strålevern har liknende anbefalinger.

- I påvente av flere forskningsresultater anbefales derfor bruk av handfrisett. En slik strategi bør spesielt rettes mot barn, både fordi de har et langt liv foran seg og fordi et barn ikke kan ta ansvar for egne valg og konsekvenser for helse.

- Strålevernet anbefaler derfor at barn bør bruke handfrisett og avstå fra unødig bruk av mobiltelefon, skriver Statens strålevern på nettsidene sine.

Strålevernet har ingen planer om å iverksette liknende kampanjer som det som skisseres fra svensk hold.

Les også: Andre forskere mener at mobiler kan ødelegge genene.