Meny

«Folk» - de nye bildene av funksjonshemmede

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funksjonshemmede kjenner seg ikke igjen i andres beskrivelse av dem. I boken «Folk» blir de gjennom Morten Krogvolds kameralinse fremstilt på egne premisser.

Etter å ha blitt målt, veid, gransket og forsket på i århundrer hadde de funksjonshemmede fremdeles til gode å kjenne seg igjen i andres beskrivelse av dem. De tok derfor saken i egne hender.

For ett år siden utfordret ULOBA den anerkjente fotografen Morten Krogvold til å bli med på et prosjekt der han skulle skape de nye bildene av funksjonshemmede. Han skulle fremstille funksjonshemmede på deres egne premisser.

Resultatet er «Folk»; en flott bok som kombinerer svarthvitt bilder av funksjonshemmede med sterke sitater fra kjente og store personligheter, som torsdag ble lansert med stil på Hotel Royal Christiania i Oslo.

- Vi er alle like, like på den måten at vi alle er forskjellige, sa filmskaper Margareth Olin som var en av gjestene.

Og noe av målet med «Folk» er nettopp det å vise at funksjonshemmede er like forskjellige som alle andre, og på den måten ta et oppgjør med stereotyper og klisjeer.

«Folk» skal med det være et viktig virkemiddel i kampen for likestilling og likeverd og mot fordommer.


- Da ULOBA kontaktet meg visste jeg at jeg ikke hadde én fordom, sa fotograf Morten Krogvold som også var tilstede under lanseringen.

- Dere ga meg et visittkort med blindeskrift og jeg ble over meg av begeistring. Jeg ga dere komplimenter for kreativitet men dere bare så blankt på meg og spurte «Skal ikke alle kunne lese kortet?». Det var da jeg skjønte at jeg hadde en hel masse fordommer.

(Begge foto er hentet fra boken som kan kjøpes via ULOBAs nettside.)

  • ULOBA er et andelslag for Borgerstyrt personlig assistanse som ble dannet i 1991.
  • ULOBA eies og drives av funksjonshemmede på nonprofitbasis.
  • Andelslaget er landsdekkende og er basert på frihetsidealene til Independent Living-bevegelsen.
  • Les mer på ULOBAs nettside.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus