Åpen for alle - alltid

Filmklikk: Film i forbifarten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldrende barskinger har ikke vett på å gi seg. Selv avdøde Marlon Brando er snart aktuell med ny film.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis det er én ting jeg har lært av katastrofefilmer så er det at jeg selv aldri ville ha overlevd fram til rulleteksten. Jeg ville vært statisten som sporenstreks får panikk, løper i en vegg og besvimer. Eventuelt vært en fattet, men naiv bifigur som forsøker å følge evakueringsplanen jeg finner klistret opp innenfor hotellromsdøra. Eller så er jeg blant de tafatte nauta som setter seg tillitsfullt ned for å vente på kommunalt ansatte redningsfolk.

(Foto: Paramount Pictures)(Foto: Paramount Pictures)

Resultatet ville blitt - etter genrens konvensjoner å dømme - at jeg feies på havet eller knuses av noe tungt allerede før popkorna har rukket å bli kalde. Dette til tross for at jeg burde ha lært knepa. Jeg fikk nemlig 8 av 10 mulige på katastrofefilmtesten som The Guardian nylig la ut på nettsidene sine som en oppvarming til premieren på «Poseidon». Blant annet husket jeg hvilken film følgende sitat var fra:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- There's no reason to become alarmed, and we hope you'll enjoy the rest of your flight. By the way, is there anyone on board who knows how to fly a plane?

Denne klassiske katastrofefilmparodien kom nylig ut på DVD i en «Don't Call Me Shirley-Edition», oppkalt etter et annet udødelig sitat fra filmen, nemlig:

- Surely you can't be serious.

- I am serious... and don't call me Shirley.

Kurt under vann

(Foto: 20th Century Fox)(Foto: 20th Century Fox)

Ovenfornevnte «Poseidon» er for øvrig en nyinnspilling av «The Poseidon Adventure» (1972), og dukker opp på kino her i landet 30. juni. I filmen treffer en monsterbølge et digert cruiseskip, og det blir liggende å duppe opp ned. Heldigvis er Kurt Russell om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurt benektet nylig at han hadde planer om å lage oppfølgere til sine actionfilmer fra 80-tallet, som «Big Trouble in Little China » og «Tango & Cash»:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- These cult movies grow in stature over the years. But the truth is as you get older you leave those behind. Hopefully you come up with something new and fresh, uttaler han ifølge StarPulse.com.

«Something new and fresh»? Det spørs om 55-åringens innsats i en remake som «Poseidon» helt oppfyller det kravet.


Resirkulerte barskinger

Og mens vi snakker om resirkulerte barskinger fra 80-tallet, så melder The Hollywood Reporter at «Die Hard 4» stadig rykker nærmere start. Len Wiseman («Underworld») er nå i samtaler om å regissere for 20th Century Fox, mens blant andre Doug Richardson (som også skrev «Die Hard 2»), flikker på manuset.

Denne gangen lokkes John McClane (Bruce Willis) ut av pensjonisttilværelsen for å slåss mot Internett-terrorister. Vi håper det ikke blir for mye febrilsk tasting på tastaturer og prat om filer på avveie, men kanskje heller en voldsom og destruktiv biljakt gjennom Microsofts hovedkontorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Sony Pictures)(Foto: Sony Pictures)

Aldrende tøffinger ser i det hele tatt ut til å slite med legge hatt, våpen og boksehansker på hylla. Sylvester Stallones sjette film som Rocky Balboa ventes premiereklar til juletider, mens hans fjerde runde som John J. Rambo ligger litt lenger fram i tid.

Harrison Ford og Steven Spielberg driver på sin side med å få fart prosjektet «Indiana Jones 4», som ifølge siste oppdatering ventes klar til neste år. Det spørs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et mer uventet «tough-guy comeback» står Marlon Brando for, siden han tross alt har vært død i snart to år. Filmen «Citizen Brando» handler om en tunisisk guttunge som drar til USA i håp om å møte sin store helt, og Brando skulle spille seg selv.

Han rakk da også å få gjort noen opptak, men døde før filmen var ferdig, og regissør Ridha Behi la prosjektet på is. Nå er det tint opp igjen, melder StarPulse.com, men gjort om til en slags halvdokumentar som i tillegg til fiksjonsdelen, skildrer hvordan Behi opplevde det å jobbe med legenden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minnes Marilyn

En annen avdød filmstjerne som ikke får hvile i fred er Marilyn Monroe, som ville ha fylt 80 torsdag 1. juni om hun fremdeles var i live. Nå har to Monroe-eksperter gått til søksmål fordi de føler seg snytt av en utstilling av blondinens memorabilia.

I følge E!Online hevder Ernest Cunningham og Emily Sadjady at blant annet hårrullene og kofferten som står utstilt om bord på cruiseskipet Queen Mary utenfor Long Beach, California, ikke var i produksjon før etter Monroes død. Så det så.

Fra mer hjemmelige trakter kan det nevnes at Norsk filminstitutt har rundet 50 og at Otertun i Troms er kåret til årets bygdekino. Vi gratulerer.