Meny

Hvordan drømmer blinde?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan blinde se figurer og farger i drømmene sine?

Pål fra Sarpsborg lurte på følgende:

«Kan blinde drømme? I farger? I figurer? Hvordan kan de det hvis de aldri har sett en figur i sitt liv? Jeg kan forstå det hvis de har sett i noen år og så senere blitt blind av en eller annen årsak.»

Og Guro fra Ås dukket opp med følgende spørsmål:

«Drømmer blinde utelukkende om lyder, smaker og berøringer? Eller tar jeg feil nå?»

Hei, Guro og Pål. Selvsagt drømmer ikke blinde at de ser farger eller figurer. I hvert fall ikke de som har vært blinde hele livet. De kan jo ikke drømme om noe de ikke har sett.

Samtidig er det ikke helt riktig å si at blinde ikke drømmer om figurer, for det kan de nemlig. En figur kan jo også oppfattes ved berøring, for eksempel. De mangler bare det visuelle.

Mennesker som har sett, men som av en eller annen grunn har blitt blind, drømmer nesten det samme som seende. Det skulle da bare mangle.

Med unntak av mennesker som har sett og som har blitt blinde, drømmer blinde hovedsakelig om lyder, lukter, berøringer og bevegelse. De drømmer om alt det som seende drømmer om, bortsett fra det visuelle. Vi som ser drømmer jo også om lukter og lyder, men siden vi er så avhengige av synet, er det dette inntrykket som dominerer. Akkurat som i våken tilstand.

Visstnok drømmer blinde mer realistiske drømmer enn seende, med mer konversering, men jeg skal være så ærlig å innrømme at jeg ikke kan dokumentere akkurat det.

Dersom du har blitt blind før seksåralderen, så ser du visstnok lite eller ingenting i drømmene dine. Etter hvert som årene går, blir det visuelle innslaget i drømmene svakere og svakere.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus