Storberget vil straffe utilregnelige vanekriminelle

Oslo (NTB): Justisminister Knut Storberget (Ap) vil gjøre det mulig å bruke strafferettslige reaksjoner selv om gjerningspersonen er utilregnelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut StorbergetJustisminister Knut Storberget

Storberget har nå satt ned et utvalg som skal foreslå en slik lovendring, skriver Aftenposten.

- Jeg har bedt gruppen finne en måte å reagere overfor disse lovbryterne på, slik at de kommer ut av vanekriminaliteten. Det er i deres egen interesse at de stoppes, det verste som kan skje er at vi ikke gjør noe med dem, sier Storberget.

Justisdepartementet betegner forslaget som «en snever utvidelse av anvendelsesområdet for særreaksjoner».

I dag kan bare de som anses som direkte farlige, dømmes til tvangsbehandling. Storberget ønsker å kunne tvangsbehandle også kriminelle som ifølge gruppens mandat driver med «vedvarende plagsom atferd», uten at de er direkte farlige.

I Oslo har en 37 år gammel mann begått 13 lovbrudd hittil i år. Totalt har politiet henlagt mer enn 80 saker mot ham i løpet av de siste årene. I en rettspsykiatrisk erklæring fra 2001 ble det konkludert at mannen har varig svekkede sjelsevner.

- Han er fullstendig klar over at han ikke er strafferettslig tilregnelig, og bruker dette bevisst mot politifolkene som pågriper ham. Dette er en evig runddans, sier politiadvokat Knut Jostein Sætnan i Oslo politidistrikt.

Den første delrapporten fra Storbergets utvalg skal være klar i oktober. (©NTB)

Personvernpolicy