Er det flere stormer nå enn før?

De fleste av oss argumenterer overbevisende at været var bedre da vi var barn. Men er det sånn? Var været bedre før?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enten bor Olaf på et veldig vindfullt sted, og er møkklei, eller så er han naturlig nysgjerrig. Uansett så er Olav opptatt av vinder:

«Heisann. Man leser stadig vekk om at været blir stadig verre og at det blåser både oftere og kraftigere enn før. Stemmer det?»

Sigbjørn GrønåsSigbjørn Grønås

Jeg tok meg en prat med Sigbjørn Grønås, professor i meteorologi ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen. Han hadde svaret på dette, vet du.

Er det sånn som Olaf spør om? Er det flere og sterkere stormer i Norge nå enn før?


- Det er et stort spørsmål han tar opp. Det som er sikkert er at antall dager med kuling og storm har økt de siste 50 år. Altså: antallet dager med vind har ikke økt, men intensiteten har økt. Enkelte stormer vil bli kraftigere.

Hva mener du? At det som for noen år siden var kuling, er storm i dag?


- Korrekt. Slik som jeg ser det, har antall stormer økt i et belte over Nordsjøen til Midt-Norge. På den annen side er det gjort undersøkelser som ikke tyder på det samme for sørlige Nordsjøen.

- Det vi helt sikkert vet er at NAO-indeksen (styrken på vestavindsbeltet) har økt. Videre vet vi at bølgehøyden har økt i store deler av Atlanteren.

Snakker vi hovedsakelig om Norge, eller er dette et globalt fenomen?


- Jeg vil tro at antall ødeleggende stormer har økt i våre områder siden 50-åra. Det gjelder stormer over det meste av Vest-Europa. Eksempler er Nyttårsorkanen 1992 (den sterkeste som er registrert i Norge) og stormen over England i oktober 1987, som var den sterkeste på 250 år.

- Det kan også tenkes at tropiske sykloner blir sterkere i årene fremover.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Personvernpolicy