Bush og Blair vil ha raskere tilbaketrekking fra Irak

USA og Storbritannia ønsker raskere tilbaketrekking fra Irak, etter at Iraks nye regjering nå er på plass, skriver en britisk avis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London (NTB): USAs president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair skal diskutere tilbaketrekking av soldater fra Irak på et toppmøte i Washington i slutten av uka, skriver The Guardian.

Bush og Blairs plan vil gå inn for en langt raskere og mer ambisiøs tilbaketrekking enn tidligere ventet, skriver avisen. Statsminister Blair kom mandag på et overraskende besøk til Bagdad. Iraks nye statsminister, Nuri al-Maliki, sa etter møtet med Blair at irakiske styrker ville ta over ansvaret for sikkerheten i 16 av landets 18 provinser innen utgangen av året.

Storbritannia, som har rundt 8.000 soldater i Irak, vil begynne prosessen med å overlate kontrollen til irakiske styrker i Muthanna-provinsen i juli, skriver avisen.

USA, med om lag 130.000 soldater i Irak, vil følge opp med å trekke ut av soldater fra sjiamuslimenes hellige by Najaf. Andre tilbaketrekninger vil komme raskt etter. Storbritannia håper å trekke ut 3.000 soldater innen utgangen av året, USA 30.000, skriver The Guardian.

På en felles pressekonferanse med Nuri al-Maliki nektet Blair å komme med en tidsplan for tilbaketrekkingen, og sa at det vil avhenge av situasjonen i Irak. Den mest optimistiske tidsplanen er at alle utenlandske soldater skal være ute i løpet av fire år.

Personvernpolicy