Meny

Mian Lodalen: «Trekant»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lesbisk trekant og begjær til besvær.


«Trekant»


Mian Lodalen
Oversatt av:
Andreas Eilert Østby
(Gyldendal Forlag, 2006)

- Jeg er lei av myten om lesber som kjedelige, aseksuelle damer som spiser linsesuppe, klapper katten og leser lesbisk finsk poesi for hverandre. Lesber liker å knulle! (Mian Lodalen til Dagbladet i 2004)

Mian Lodalen er ute med andreboka om «Smulesøstrene».Mian Lodalen er ute med andreboka om «Smulesøstrene».

Feministen Mian Lodalen er tilbake med den frittstående andreboka om Smulesøstrene. I debutromanen «Smuleklubbens skamløse søstre» ble vi kjent med frilansejournalisten My, som var fornøyd med å leve singellivet og plukke opp smulene fra andres ødelagte forhold.

«Smuleklubbens skamløse søstre» fikk kultstatus i Sverige og var ulik det som var skrevet tidligere. Dette var en viktig og annerledes bok om det lesbiske og homofile miljøet og hva som egentlig foregår. Mian Lodalen høstet glimrende kritikker for boken og fikk nærmest heltestatus i det samme miljøet.


En - to - trekant


I «Trekant» blir vi igjen dratt inn i Mys kjærlighetsliv, eller seksualliv - er vel rettere skrevet. Boo er Mys samboer og store kjærlighet, og selv om My har møtt kjærligheten, er hun like selvironisk, utrygg og søkende som hun var som singel.

Forfatter, lesbe, journalist og debatør.Forfatter, lesbe, journalist og debatør.

Og mens Hedda og Mackan vil leve voksenlivet, har My mer enn nok med å forsøke å slå seg til ro og unngå LSD (den lesbiske sengedøden) i et godt etablert forhold.

Og hva er vel enklere enn å invitere med en tredje part, om to partnere i et forhold er trygge på hverandre og man følger visse regler for å ikke såre den andre? Tross forholdsregler, My er snart på dypt vann.

I tillegg til at boken inneholder hete sexscener, frimodige kvinner og et fargerikt språk, er flere problematiske temaer flettet inn. Vi møter de etablerte lesbene som vil ha barn, vi treffer riks-lesbene på TV, de gifte kvinnene som sier ja takk til begge deler, grisete mannfolk, skjulte undergrunns- og sex-klubber, de som lever sammen i skjul på grunn av fordommer og de som ser på lesber og homofile som sirkusartister i et freak-show, fordi de foretrekker partnere av samme kjønn.


Ikke bare for lesber


Og det er ikke bare lesbenes synspunkter som kommer for en dag i diskusjonene som følger de brennbare temaene. Det interessante er at forfatteren også tar med spørsmål som er ubehagelige og vanskelige å svare på. Selv for de som sitter midt i det.

Også lesbiske fordommer om menn blir gjort til skamme i «Trekant». Boken treffer altså mange lesere og er dermed ikke forbeholdt noen, tross legning, syn eller interesse. Her blir alle samfunnsgrupper tatt på kornet og dermed blir boken både aktuell, underholdende og rasende festlig på en og samme gang.

Mian Lodalen har skrevet vakkert om kjærlighet, friskt om begjær, sårt om svik, nysgjerrig om forlystelse og rasende festlig om fargerike mennesker. I tillegg kan denne boken være med på å utvikle både den ene og den andre personlige horisonten. Derfor blir det terningkast fem.

Her kan du lese flere litteraturanmeldelser:

LitteraturanmeldelserMer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker


Også på nynorskStartsiden:

Litteratur


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus