Meny

Barn uten rettssikkerhet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barna får ikke den hjelpen de har krav på. Kommunerevisjonen avdekker store problemer i barnevernet.

I en nylig utkommet rapport fra Kommunerevisjonen, kommer det frem at barnevernet i Oslo har latt være å sjekke over 2 000 bekymringsmeldinger fra politi, lærere og foreldre i løpet av de to siste årene. 40 prosent av meldingene kom fra politiet.

Tre utvalgte resultater fra rapporten:

  • En av fem ansatte mener at barnevernloven ofte brytes fordi det er et sterkt press på å holde kostnadene nede

  • Det er på spørsmålene om behandling av meldinger og iverksetting av nødvendige hjelpetiltak at de ansatte samlet sett hyppigst oppgir at det er mangel på kapasitet

  • Drøyt tre av fem ansatte oppgir at den største utfordringen i egen barneverntjeneste er at det er for få ansatte iforhold til arbeidsoppgavene. Både barnevernledere og barnevernfaglige ansatte ser dette som den desidert største utfordringen

Blir ikke undersøkt


- Det er flere som ber om hjelp fra barnevernet, men færre får det, sier Elvis Chi Nwosu, leder for Fagforbundet i Barne- og familieetaten i Oslo til Fagbladet.

I følge Fylkesmannens statistikk for 2004 ble 31 prosent av bekymringsmeldingene lagt til side uten noen form for undersøkelse. Samme året ble 18 meldinger henlagt ellers i landet.

Representerer ikke barnas interesser


Barnevernloven gir adgang til å sette i verk tiltak overfor barn. Barnevernet skal alltid handle ut fra barnets interesser. Blant annet kan de sette iverk tiltak overfor barn med atferdsvansker, for eksempel gjennom alvorlig og gjentatt kriminalitet. Men som rapporten fra Kommunerevisjonen sier, så er det ikke alltid at barnevernet handler ut fra barnets interesser.

Når 31 prosent av bekymringsmeldingene henlegges uten noen form for undersøkelse, kan vi ikke si at barnevernet representerer barnets interesser.

Voksne mennesker har en helt annen rettssikkerhet enn barn. Dersom en mann skulle være så gal at han slår kona si, kan hun ringe politiet, som forhåpentligvis arresterer mannen. Men dersom samme mannen slår barna sine, er det andre som blir koblet inn, nemlig barnevernet. Og som den overnevnte statistikken fra Fylkesmannen refererer til, er det stor sjanse for at saken ikke blir undersøkt engang.

Får kritikk fra politiet


I tillegg får til at Kommunerevisjonen kritiserer måten barnevernet fungerer på, møter barnevernet kritikk også fra politiet fordi de ikke anmelder grov omsorgssvikt. - Det er ufattelig at barnevernet kan finne på å sende barn tilbake til overgripere. Vi ser at det gjentar seg gang på gang, sa politioverbetjent Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt til Aftenposten i januar i år.

- Det går ikke an å behandle barn på denne måten, de fratas jo alle rettigheter. Jeg mener det er på høy tid at barn alltid skal få oppnevnt bistandsadvokat som kan ivareta deres rettigheter, slik voksne får i tilsvarende situasjoner. Nå er barna prisgitt at barnevernet skal sikre rettighetene deres, og det skjer jo åpenbart ikke alltid, sa Politioverbetjent Finn Abrahamsen til Aftenposten i januar i år.

Men til barnevernets forsvar ...


Samtidig skal vi huske på at barnevernsaker ofte blir veldig ensidig fremstilt i media. Når media skriver om en barnevernsak, fremstilles nesten alltid den ene siden som et offer. Barnevernet har strenge regler for taushetsplikt. Denne taushetsplikten skader ikke bare barnevernets omdømme, men også selve saken, fordi det sjelden og aldri er den ene parten som sitter på den hele og fulle sannhet.

Til slutt ...


Barna er de mest dyrebare vi har. Samtidig er de den ressurssvakeste gruppen i samfunnet. De trenger vern mer enn andre. Det kan ikke være slik at den gruppen som har størst behov for beskyttelse og vern, er den gruppen som har svakest vern.

Denne artikkelen er en kommentar, og inngår i artikkelserien «Bare Stein». De 10 siste artiklene i serien:


Jeg er positiv og løsningsorientert
Idealismens trange kår i politikken
Karita & jeg
Du og jeg er enkle
17. mai - en bisarr greie
Telefonsalg bør ikke forbys
A drug looking for a market
Møkkamannen Berlusconi
Streikerett til besvær
NRK i sin fulle rett

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus