Meny

Betalte millioner i løsepenger for Irak-gisler

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London (NTB): Frankrike, Tyskland og Italia har betalt millioner av dollar i løsepenger for å få frigitt gisler i Irak, selv om de offentlig har benektet det, skriver den britiske avisen The Times.

Avisen hevder den har sett dokumenter hos sikkerhetspersonell i Irak som dokumenterer at det er utbetalt til sammen 45 millioner dollar, 275 millioner kroner, til gisseltakere i Irak de siste 21 månedene.

Vestlige diplomater, som også har sett dokumentene, skal være forarget over at noen regjeringer bryter enigheten om ikke å betale løsepenger. Ved å gi etter for gisseltakernes krav oppmuntres kriminelle bander til å kidnappe utlendinger, sier en diplomat til avisen.

En rekke andre land, blant dem Sverige, Tyrkia, Romania og Jordan, mistenkes også for å ha betalt løsepenger. Det samme gjelder amerikanske selskaper med lukrative kontrakter i Irak. Pengene kamufleres ofte som betaling til mellommenn som forhandler om løslatelse av gislene.

Over 250 utlendinger har blitt bortført siden invasjonen i Irak i 2003. Minst 44 har blitt drept, seks klarte å rømme, 135 ble løslatt. Skjebnen til de resterende er ukjent. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus