Feirer med fyll

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange feirer nasjonaldagen med mange timers fyll. Neste dag roper de ikke hurra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av journalist Jorunn Egeland

Er du blant dem som feirer 17. mai med champagnefrokost og fyllefest? Da kan du regne med en kraftig bakrus.

Mens 17.mai for barn er synonymt med barnetog, pølser og is, velger mange voksne å feire dagen med

champagne til frokost

, grilling og øl til middag og en fest på kvelden.

(Foto: mozon.no)(Foto: mozon.no)

Det er ingen tvil om at vi drikker mer på nasjonaldagen enn ellers.

Drikk lite


Jørg Mørland, professor i medisin ved Folkehelseinstituttet, kommer med en liten advarsel til de som har planer om

å drikke alkohol

hele dagen.

- Det er ikke sunt å drikke i utgangspunktet. Men langvarig alkoholpåvirkning øker risikoen for bakrus, sier han.

Hodepine, kvalme og andre

bakrusplager

øker dagen derpå hvis du drikker hele dagen. Dette gjelder også hvis du bare drikker litt nå og da. Kanskje lurt å bruke en feriedag 18. mai?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mørland anbefaler å drikke så lite som mulig.

- Jo mindre jo bedre, med tanke på ettervirkninger. Det er bedre med 0,5 i promille hele dagen enn 1 i promille hele dagen, sier han.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet, er en promille det samme som et gram alkohol per kilo blod. En kilo tilsvarer en liter blod. Ifølge forskning

er for øvrig 0,6 promille den perfekte rusen

.

Dersom du tror det er sunnere å drikke vin eller champagne tar du dessverre feil.

- Alkohol er alkohol, sier Mørland.

Økning av alkoholsalg


At vi drikker mer alkohol på 17. mai er det ingen tvil om.

- Det vet alle at vi gjør, selv om vi ikke har spesielle undersøkelser gjort på det. Ved festanledninger, som 17. mai, drikker vi mer alkohol enn ellers, sier Sturla Nordlund, forsker ved Sirus.

Ved Vinmonopolet ser de en økning av alkoholsalg før 17. mai. I en vanlig uke om våren selger de cirka 1,2 millioner liter vin og brennevin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Uken før 17. mai kommer vi antakelig til å selge et sted mellom 1,7 og 1,8 millioner liter. Det er en liten topp ved 17. mai, sier Jens Nordahl, rådgiver ved Vinmonopolet.

Vanligvis selger Vinmonopolet mest rødvin. Det gjelder også til 17. mai, selv om det er salget av champagne og musserende som øker mest til nasjonaldagen.

- Vi ser en klar økning i salget av champagne og musserende som er den varekategorien som øker mest til 17. mai, sier Nordahl.