Jørn Berget: «Ut av spell»

Vinneren av Damms store diktkonkurranse skriver dikt som også du tar del i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


«Ut av spell»


Jørn Berget
(N.W. Damm Forlag, 2006)

Maimorran
vi er hos deg her akkurat nå
allikavæl
har vi litt trøbbel
med å komma oss
inntel deg

Da forlaget N.W. Damm & søn lyste ut den store diktkonkurransen, fikk juryen inn 800 diktsamlinger. Juryen besto av poetene Cathrine Grøndahl og Espen Stueland, samt redaksjonssjef John Erik Riley. Blant alle de innsendte bidragene fant juryen den verdige vinneren Jørn Berget.

Jørn Berget bor i Bø i Telemark og jobber til daglig med restaurering av eldre bygninger. Han er ingen typisk urban forfatter, men kan sies å være en «skogens mann», noe som også er svært tydelig i «Ut av spell».


Tar oss med


Diktene som er samlet i «Ut av spell» har et enkelt men ærlig språk, som har et særeget preg som knytter leseren til det som blir skrevet. Hver og et dikt er en liten historie, enten i fortid, nåtid eller fremtid. Historiene veksler fra å være opplevelser i naturen, i minnet, men også fra sofakroken. Forfatteren inviterer deg inn på kommunedassen for å finne «roen», eller ut i naturen - der man nærmest kan kjenne luktene og tilstanden der på kroppen.

Og det er en personlig reise vi blir invitert med på. Jørn Berget skriver på dialekt og er fortrolig med leseren. Han legger ikke skjul på noe, men blotter sjela si uten sjenanse.

«Ut av spell» har mye av sjangeren skittenrealisme i seg, noe det direkte språket og de ærlige temaene i diktene understreker.

trenger ikke diamanter
rudt halsen
for å få det tel
heller
i hvertfall ikkeno`feit bil
i garrasjen, hva skarru
med de der forsøka
på å leva opp tel
forestillingene dine


«Ut av spell» er en diktsamling utenom det vanlige, med virkemidler som inviterer til videre lesning. Likevel får jeg følelsen av å dette av lasset siden mange av diktene er så like i form og takt, og kanskje også til tider i innhold. Enkelte av diktene er også så personlige at de nesten blir litt interne, tross den naturlige invitasjonen av å bli med på ferden.

Ærligheten gir terningkast fire.

Her kan du lese flere litteraturanmeldelser:

LitteraturanmeldelserMer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker


Også på nynorskStartsiden:

Litteratur

Personvernpolicy