Slik måles høyder på fjell

Og hvilken fjelltopp er høyest: Galdhøpiggen eller Glittertind?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frode lurer på noe som mange andre også lurer på. Han spør om følgende i en epost:
«Hei på deg. Det er jo ikke noen sak å måle høyden på et hus. Men når vi snakker om fjell, som Mount Everest og lignende, hvordan kan de måle høyden på det?»

Per Chistian Bratheim, senioringeniør ved Statens kartverk har svarene.

Kan du svare Frode på hvordan dere måler høyde på fjell?


- Dette kan bli veldig detaljert og teknisk, så jeg tror vi tar den korte versjonen. Noen fjellhøyder er faktisk målt ut fra flybilder, men de mest nøyaktige målingene er gjort med GPS eller andre landbaserte målemetoder.

- Tidligere målte man høydevinkler og senitdistanser. Vi har et høydenett langs veisystemet vårt som er overført til andre punkter i terrenget ved hjelp av høydevinkler.

Ok, her tar vi en liten pause for å forklare noen begreper:


For å forstå dette, er det en fordel om du har litt begrep om matematikk.

GPS
GPS står for Global Positioning System. Oversatt til norsk, betyr det at GPS er et globalt, satelittbasert posisjoneringssystem / navigasjonssystem.

Høydevinkel
Høydevinkel er definert som vinkel fra horisontallinjen i punktet til den enkelte siktelinje, positiv oppover og negativ nedover.

Senit
I astronomien defineres senit som det punktet som befinner seg like over observatøren. Mer presist så befinner zenit seg i +90 ° vinkel over observatøren.

Senitdistanse
Er vertikalvinkelen mellom retningen til senit og retningen til et tilsiktingspunkt.

Du sier at dere bruker GPS - er det den mest nøyaktige målemetoden dere har?


- Nei, nivellement er det aller mest nøyaktige, men det er ytterst få fjelltopper som er nivellert. Årsaken til det er at du må ha en horisontal siktelinje, samt sikte mot en stang. Men når det gjelder praktisk bruk så er GPS det mest nøyaktige systemet vi bruker.

Nivellement?


- Ja, det er en målemetode for å bestemme høydeforskjellen mellom to eller flere punkter i terrenget ved hjelp av horisontale sikt mot vertikale målestenger.

Nuvel. Noen påstår at Glittertind er høyere en Galdhøpiggen - stemmer det?


- Høyden på Glittertind varierer siden den har en svær snøskavel på toppen. Glittertind var høyere enn Galdhøpiggen en gang på 60-tallet, da snøskavelen var på sitt høyeste. Men det er nok Galdhøpiggen som er høyest.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.


Personvernpolicy