Stump festrøyken

Vi har lenge visst at røyking kan gi dårlig sædkvalitet. Men nå sier forskere at selv festrøyking og passiv røyking, kan ha samme effekt på sæden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av mozon.no og skrevet av Karoline Steenbuch

Hvis du vil bli far, er fire sigaretter om dagen fire for mange, sier amerikanske forskere. Og de legger til at røyking er fryktelig skadelig uansett mengde.

Forskere fra University of Buffalo sammenlignet sæden fra til sammen 36 menn. Halvparten røykte minst fire sigaretter daglig, mens den andre halvparten var ikke-røykende, skriver Ekstrabladet.

Konklusjonen er klar: Flesteparten av røykerne produserte sædceller som ikke klarte å feste seg til kvinnens egg. Det er fordi røyking ødelegger sædcellenes evne til å feste seg. Dermed er det en klar sammenheng mellom antall sigaretter som røykes og sædens evne til å feste seg.

De nyeste resultatene bekrefter imidlertid også at røyking er farlig uansett mengde.

Og bare én sigarett om dagen kan tredoble risikoen for dødelige hjertesykdommer eller lungekreft.

Passive røykere også i faresonen


- Resultatene her er skremmende, for de understøtter det vi tror - nemlig at røyking skader, også i små mengder, sier overlege Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse.

For i følge Haunstrup Clemmensen er det nå all grunn til å tro at også passiv røyking kan ha en stor og skadelig effekt på fertiliteten.

Hun legger også at alle former for røyking kan øke risikoen for abort.

- Det er noen få undersøkelser som viser at risikoen for abort under svangerskapets første uke er like stor for passive røykere som for røykere. Det er skremmende, sier hun.

Den amerikanske undersøkelsen ble nettopp offentliggjort på årsmøtet til American Society of Reproductive Medicins.

Er du ufrivillig barnløs?

Barnløshet kan ha mange forskjellige årsaker

.

Personvernpolicy