Dette er en hestekraft

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har alle hørt om hestekrefter, og vi kan ikke få nok av dem i bilene våre. Men hva betyr egentlig hestekrefter, og hvem i all verden fant det ut?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Knut er en vitebegjærlig mann. Tidligere har han spurt meg om hvorfor vann på flaske har holdbarhetsdato. Da kalte jeg ham for «Knut fra Gud-vet-hvor», og det tror jeg like godt jeg fortsetter med, for Knut er tilbake, han:
«Knut fra gud vet hvor er tilbake :) Okay, noe annet jeg lurer på, hvem fant på kalle det hestekrefter? Tror i grunn en hest kan dra seriøst mye mer enn en bil med en hestekraft.»

Noen definisjoner:

  • 1 fot = 0,33 meter

  • 1 pund = 0,454 kg

  • 1 britisk hestekraft = 746 watt.

  • En metrisk hestekraft = 736 watt
  • 1 hestekraft kan i teorien forbrenne 641 kalorier.

Vel, vel, her kommer det ...

Begrepet «hestekrefter» stammer fra ingeniøren James Watt. Han vandret her på jorden i tidsrommet 1736 til 1819, og i løpet av denne perioden rakk han over ganske mye. Når du i fremtiden snakker om en 60 watts lyspære, kan du godt ofre James Watt en tanke eller to.

Men det herr Watt nok er mest kjent for, er sitt arbeide med dampmaskiner.

Historien sier at Watt arbeidet med ponnier i en kullgruve, og han ønsket å finne ut hvor mye kraft hver av ponniene produserte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for dette var at Watt ønsket å promotere sin forbedrede dampmaskin. Denne maskinen brukte mindre kull enn forgjengeren. Watt skulle derfor ha provisjoner av den kullmengden som den nye maskinen sparte i forhold til den gamle. Men problemet oppstod når kundene ikke hadde noen dampmaskin fra før, men istedenfor brukte hester. Watt & Co kunne dermed ikke uten videre anslå hvor mye kull kundene sparte.

Så begynte Watt å tenke på hvordan han kunne regne dette ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han regnet seg frem til at en ponny kunne utføre 22 000 fotpund per minutt (se forklaring litt nedenfor). Han økte dette tallet med 50 prosent til 33 000 for hester. Det vil si at en hestekraft er 33 000 fotpund per time.

Det er altså dette tallet som er målet på en hestekraft.

Men hva betyr fotpund og hestekrefter i praksis?


Hestekrefter betyr følgende: Ifølge Watt kan en hest gjøre 33 000 fotpund med arbeid per minutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenk deg så at en hest brukes til å løfte kull ut av en gruve. En hest med én hestekraft kan dermed løfte 330 pund kull 100 fot på ett minutt, eller 33 pund kull 1 000 fot på ett minutt.

Poenget er at mengde og lengde henger sammen, og du kan variere både mengde og lengde, så lenge resultatet blir 33 000. DET er altså en hestekraft.


Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.