Delfiner gir hverandre navn

Vær ikke redd om du plutselig skulle høre en høyfrekvent «wee-o-wee-o-wee» plystring neste gang du bader i sjøen. Det kan nemlig være en delfin som forteller hva den heter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Om «wee-o-wee-o-wee» er delfinsk for mer hjemlige navn som «Leif» eller «Kristoffer» er neimen ikke lett å si. Men skotske forskere mener at delfiner, lik mennesker, bruker navn på hverandre når de kommuniserer.

Ooooeee-wee-ooe, weee-oowo-weee-oo og wiiii-ee-wiiii-eeii-wooo. Eller Anders, Frank og Silje, om du vil.Ooooeee-wee-ooe, weee-oowo-weee-oo og wiiii-ee-wiiii-eeii-wooo. Eller Anders, Frank og Silje, om du vil.

Fordi sikten gjerne er begrenset i sjøen, lager delfiner individuelle navnesignaler for å kunne kommunisere hvor de er til venner og familie.

Men det er ikke bare å kjenne igjen stemmen, slik tilfellet ofte er hos andre dyr. Nyere forskning viser at delfiner også kan kjenne igjen hva som blir sagt, og ikke bare stemmen, akkurat som at vi mennesker kan kjenne igjen navnet «Thomas» uavhengig av om det blir uttalt av Otto Jespersen eller Jens Stoltenberg.

Samme navn gjennom hele livet


Forskerne har lenge visst at delfiner indentifiserer seg selv med navn, men inntil nylig har man trodd at det bare var selve stemmen som ble kjent igjen, slik tilfellet er hos for eksempel aper.

- Det kan se ut som om dyrene hører det som skjer rundt dem, og lager sitt eget plystrenavn på bakgrunn av disse lydene, sier Vincent Janik ved University of St. Andrews. Han hevder at delfinene velger sitt eget navn som barn og bruker navnet resten av livet.

- De unge delfinene velger gjerne et navn som skiller seg fra navnet til sine nærmeste familiemedlemmer. Sikten under vann er ikke alltid like god, derfor bruker delfinen navnet sitt for å fortelle andre at de er i nærheten. En delfin kan også rope ut navnet sitt dersom den er forvirret eller har svømt seg bort, i håp om at slektninger vil kjenne igjen navnet og komme til unnsetning.

Delfiner er blant de mest pratsomme dyrene som finnes. Men forskerne vet foreløpig ikke så mye om hva delfiner egentlig snakker om, annet enn at det gjerne dreier seg om mat.


Kilde: LiveScience.com

Personvernpolicy