Derfor blir håndsåpen din skitten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du vasker hendene med såpe, fjerner du skitt fra hendene. Men du visste kanskje ikke at såpen langt i fra er ren?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ann-Kristin fra Gjøvik bruker ikke flytende såpe, og lurer på følgende:

«Jeg foretrekker å bruke sånn håndsåpe, eller hva det heter. Du vet sånn der fast greie - ikke den flytende varianten. Det har vel med gammel vane å gjøre. Når jeg vasker hendene så skyller jeg av dem med vann etterpå. Men jeg skyller jo ikke såpen - det må da bety at såpen blir veldig skitten?»

Vi kutter ut snikk-snakket, og går rett på kjemien. Og klarer du ikke å henge med, vel, så er det ditt problem.

Visste du at de fleste såper er laget av fett? Nei, det visste du ikke, men det er likefullt tilfelle. Den aktive komponenten i såpe er et fettsyresalt, bestående av natrium i tillegg til fettsyren.

Såpe fremstilles ved at du blander fettsyrer (altså fett) og kaustisk soda (NaOH). Blandingen kokes så ved 80-100 °C. Ut fra dette får vi to ting: rett og slett såpe + et alkohol som kalles glyserol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik ser den kjemiske reaksjonsligningen ut:

Etter forsåpningsprosessen, som du ser en oversikt over i bildet over, gjennomgår såpen raffinering og rensing, men det går jeg ikke inn på her.

Når det gjelder vannløselighet, er såpen delt i to: Den består av en vannløselig (hydrofil) og en vannuløselig (hydrofob) del. Dette er viktig for såpens virkning.

Når du vasker hendene med såpe, binder den hydrofobe delen seg til skitten på hendene, mens den hydrofile delen binder seg til vannet. Altså: Hver del av molekylet har hver sin funksjon. Såpen og skitten fjernes deretter mekanisk ved at du gnir hendene mot hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så til spørsmålet ditt om såpen bli skitten: Svaret er ja. Såpen blir definitivt skitten. Ellers ville den ikke virket.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.