Nettmøte: Kiropraktoren svarte deg

Har du fått vond rygg av dekkskifte og hagearbeid? Vi hadde besøk av vår ekspert i kiropraktikk som svarte på dine spørsmål om blant annet belastningsskader, nakkesmerter og hodepine. Les svarene her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren er tid for sjauing, dekkskifte og dugnad. Tunge og uvante aktiviteter kan komme overraskende på kroppen, enten du satt på sofaen i vinter eller koste deg i skiløypene. Resultatet kan dessverre bli meget smertefullt.

Torsdag mellom 12.-14.00 hadde vi besøk av en ekspert kunne gi gode råd om hvordan å unngå eller lindre slike plager.

Kiropraktor Dag Andersen, som siste gjestet oss i januar, er utdannet fysioterapeut ved Høgskolen i Oslo og kiropraktor ved Palmer College og Chiropractic West USA. Han har i tillegg etterutdanning innen whiplash ved Spinal Research Institute of San Diego USA.

Dette er et nettmøte, og svarene fra eksperten er kun informative og ikke behandlende. Du må ikke ta svarene for gitt, men oppsøke lege eller annet helsepersonell om du har helsemessige plager.

Spør eksperten


Har du startet våren med belastningsplager? Eller er du generelt plaget av smerter i ledd og muskulatur?

Dere hadde spørsmål om blant annet leddsmerter, belastningsskader, migrene, nakkesmerter, hodepine og sengevæting.

Les kiropraktorens råd under.

Dag Andersen er også tilknyttet ekspertpanelet Eksperthjelp.no. Kontaktinfo finner du i faktaboksen under.

Nettmøtet er over for denne gang:

 • Heisann Dag. Jeg lurte på om du kunne redgjøre forskjellen på kiropraktor, manuell terapeut, naprapat og psykomotorisk fysioterapeut. Og ved hvilke helseplager burde man oppsøke de ulike? Hilsen Einar, litt forvirret

SVAR:

Hei,

Det er generelt mange aktører som opererer i helsemarkedet, og noen med veldig ulik utdannelse og erfaring. Jeg forstår ditt spørsmål, da det ofte kan være vanskelig å vite hvem man skal oppsøke for sine plager. Generelt bør man etter min vurdering oppsøke de som har lang utdannelse og erfaring på det området man søker behandling for. Av de fire du nevner er det to som skiller seg klart ut, dvs. kiropraktor og manuell terapeut. Disse kan ta en helhetlig vurdering og koordineringsrolle i helsevesenet, idet de kan sykemelde og henvise videre til spesialistleger og sykehus.
En manuell terpapeut er en vanlig fysioterpeut som har tatt en etterutdannelse innen muskel og skjellet, og lærer teknikker som ligner de vi bruker som kiropraktorer.

Psykomotorisk fysioterapeuter er vanlige fysioterapueter med videreutdanning inne psykomotorik, altså hvordan vår psyke kan påvirke kroppen, dette kan da gå på avspenningsøvelser som løser opp i kroppen.

Naprapater har mindre utdannelse enn de 3 andre du nevner, og er ikke offentlig autoriserte behandlere i Norge. Kjenner ikke så mye til denne faggruppen utover dette.

Håper dette var forklarende, og til slutt er det viktigste at man tar kontakt med en helsearbeider som tar deg på alvor og kan henvise deg videre om behandlingen ikke virker.

Lykke til:-)

Mvh

Dag Ch. Andersen

 • Hei! Jeg er en jente på 19 år fra Bergen. Jeg spiller aktivt basketball Jeg har hatt problemer med beinhinnebetennelse i 3 år, og har også problemer med knærene, ved at de stadig låser seg når jeg går, og må «knekkes» opp før jeg kan gå videre. Det ble forverret i høyre kne etter at jeg vridde det i en basketball kamp for noen måneder siden. Jeg gikk til lege for noen uker siden, og han trodde kanskje det kunne være meniskskade, og sendte meg til MR, der ble det ikke funnet noe. Jeg har også vært til fysioterapaut et par ganger med beinhinnebetennelsen, og hun har sagt at en ofte får problemer med knærene hvis en går lenge med betennelse, og at det kan være årsaken. Legen lurer fremdeles på om det kan være meniskskade siden jeg fikk en vridning under kamp, og har sagt at om problemene fortsetter kan det være aktuelt å få sett inn i kneet med et stetoskop eller noe. Det jeg lurer på er vel egentlig om du tror det kan være muligheter for meniskskade, legen fant heller ingenting klinisk. Vil helst ungå en opperasjon hvis det ikke er nødvendig. Og hva du tror kan være problemet? Knærene gjør ikke vondt utenom når de låser seg.

SVAR:

Hei,

Det du skriver minner meg om en pasient som oppsøkte meg på min klinikk for 3 uker siden. Han var som deg en aktiv basketballspiller, med smerter i knær og legger over lengre tid som hemmet han veldig. Ved undersøkelse forelå det et rotert bekken og en stiv ankel. To behandlinger førte til at alle smerter og symptomer forsvant, han er nå helt aktiv og frisk. Det vi skal ta med oss er at årsaken til symptomene ikke alltid sitter der hvor smertene kommer til uttrykk. Så ta kontakt med en lokal kiropraktor for utredning, så kanskje du er like heldig som min pasient.
Lykke til:-)

Mvh

Dag


 • Hei, Når jeg krummer ryggen kjenner jeg selvfølgelig ryggvirvlene som stikker opp nedover ryggen. Jeg kjenner at hvert «søkk» er ca. like bred som pekefingeren min, men når jeg kommer til korsryggen, så kjennes det ut som om at den ene virvelen er helt flat, den stikker ikke like fint opp som de andre. Avstanden mellom den siste som stikker fint opp og neste er ca. 2 fingerbredder. I akkurat dette området får jeg nesten alltid smerter om jeg er lenge sengeliggende, om jeg står lenge eller løfter mye. Ellers kjenner jeg ikke noe ubehag. Høres dette ut som om noe jeg burde fått sjekket opp eller er ryggen min helt normal? Hilsen veltrent 35 årig dame


SVAR:

Hei veltrent 35 åring:-)

Det er ikke alltid at det er symmetri i ryggknoklene våre. Dette behöver ikke bety så mye, men ta kontakt med en kiropraktor for vurdering idet det kan väre en glidning av en virvel. Generelt vil jeg si til alle at så lenge man har smerter i kroppen så er ikke ting normalt, vi bör bli flinkere til å ta kontakt når noe plager oss.


Mvh

Dag


 • Hei. Jeg er ei jente på 20 år. Ble gravid da jeg var 17 og fikk barn da jeg var 18. Jeg har hatt sterke smerter i rygg og nakke siden barneskolen. De siste årene har det blitt virkelig ille pga. all løftingen av sønnen min. Enkelte dager er det så ille at jeg ikke orker reise meg. Jeg er mye svimmel, trøtt og utslitt. Har også fått smerter i det ene kneet og begge føttene. Har ikke fått noen behandling for dette, men har i det siste lurt på om en kiropraktor kunne ha hjulpet meg? Eller bør jeg gå til vanlig massasje? Hva koster en slik behandling? hvor ofte må jeg gå dit og hvor mye koster det? Takk for svar :) Mvh. Marthe Helgesen

SVAR:

Hei,

Du har et tilfelle med lang sykdomshistorie. Her er det ingen som sitter med løsningen alene. Som jeg har sagt i tidligere svar er kiropraktor det lureste stedet å begynne når man har muskel/skjelett-plager, ref. vår nye rolle i helsevesenet, hvor vi er et naturlig koordinerende ledd i en eventuelt tverfaglig vurdering/behandling. Du spør hva en behandling koster. Fra 1. januar har det blitt billigere å oppsøke en kiropraktor idet noe blir refundert fra myndighetene. Førstegangskonsultasjon ligger på rundt 400 kr, idet dette er en grundig utredning. Videre behandlinger ligger rundt 250 kr per gang. Det er individuelt hvor mange behandlinger man trenger.

Ta tak i det nå, du er en ung jente med hele livet foran deg.

Lykke til.

Mvh

Dag


 • For et par år siden våknet jeg en dag med store smerter i venstre arm. Legen sa det var muskelsmerter og medisinerte deretter til ingen nytte. Fysioterapeuten sa det var en nerve som lå i klem i en rygghvirvel og prøvde litt behandling men anbefalte kiropraktor. Etter to behandlinger var jeg veldig bra igjen og det har vert greit intil i høst da jeg ble ganske stiv i nakken, det er vondt å løfte hendene over hodet og jeg har dårlige krefter og vond i fingrene. Av og til så nesten låser hånda seg fast? Kan dette komme av det samme? Hilsen Rolf J Andersen.

SVAR:

Hei,

Bra at din fysioterapeut henviste deg videre når han ikke hadde optimale resultater. I spørsmålet ditt forstår jeg at du ble bedre for 2 år siden, men at smerte nå har kommet tilbake, og endret seg i karakter. Det er normalt at man i noen sykdomsforløp får tilbakenvendende problem, derfor anbefaler vi ofte noen oppfølgende behandling, kanskje dette burde vært gjort i ditt tilfelle?
Uansett, slik problemet ditt er i dag, bør du ta raskt kontakt med din kiropraktor som kan ta en vurdering av din tilstand, du ble jo bra av to behandlinger sist.

Mvh

Dag


 • Hei! Jeg er en 40 år gammel kvinne som jobber på kontor. Akkurat nå er faktisk ryggen min fin, men det kommer og går. Jeg har hatt mye smerter til tider, og det tror jeg kommer av min stillesittende jobb på kontor. Smerten har i vinter ofte kommet helte nede ved halebeinet, jeg har følt noe har trykket fælt på. Hadde en periode hvor jeg ikke klarte annet enn å stå og jobbe (veldig enkelt på et kontor..., men har en høy skranke der som jeg brukte). Ellers sitter smerten høyere oppe, på venstre side andre ganger. Så på det værste verker hele nedre del av ryggen og ned gjennom venstre hofte. Er flink til å være ute å gå i skog og mark, innbilder meg at det hjelper. Jeg drøyer alltid i det lengste med å ta kontakt med lege, det ordner seg nok... Men mitt spørsmål, kan en kiropraktor hjelpe meg tror du? Jeg har aldri forsøkt det. Men innser at jeg nok bør ta kontakt med en eller annen..


SVAR:

Hei,

Dessverre har det blitt sånn i samfunnet at mange har en meget stillesittende dag, og ofte foran en datamaskin. Dette fører til statiske belastninger på kroppen vår. Vi mennesker er bygd funskjonelt for å bevege oss og bruke kroppen. Det er derfor viktig at man i løpet av en arbeidsdag gjør små øvelser og beveger på skjelettet. Videre oppfordrer jeg alle til å bruke kroppen sin når man har anledning. Det å f.eks. ta 3 dager i uken å gå en tur i skog og mark gjør at både kropp og sjel får det mye bedre. Vi har en flott natur i Norge, og den bør vi bruke slik som du gjør:-)
Du er ganske klassisk i din presentasjon, med at man går og venter uten å oppsøke noen for en faglig vurdering. Ting går gjerne ikke over av seg selv hvis ikke dette skjer raskt etter oppstått smerte. Bruk denne anlednigen til å ta kontakt med en kiropraktor som helt sikkert vil kunne hjelpe deg.
Mange er dessverre redde/sketiske til å oppsøke en kiropraktor pga myter om at dette gjør vondt. Faktisk burde de fleste raskt ha oppsøkt oss når man får problemer med skjelett/muskelskader slik at man slipper å gå med langvarige plager som mange dessverre gjör. Vi har i 5 år studert skjelett/muskelsystem, og har effektive metoder/øvelser for at kroppen skal fungere funksjonelt optimalt. Videre har vi fått en ny rolle i helsevesenet fra Januar 2006 hvor vi kan henvise til sykehus, spesialistleger, eller andre behandlere etter behov, og dette kommer pasienten til gode. Dette ble et langt svar, uansett ta kontakt - og lykke til:-)

Mvh

Dag • Kan en kiropraktor hjelpe mot migrene? Jeg har migrene 0-5 dager i uken, og tar derfor tabletter (men max to i uken). Migrenen startet etter første fødsel, og den ble verre etter 2. fødsel. Kan en virvel ha kommet i klemme og være årsak til migrene? Kan det være verdt å gå til en kiropraktor for å finne ut noe/utelukke noe? Takk for svar! Hilsen kvinne 32 år.

SVAR:

Hei,

Migrene er en stor påkjenning for den det gjelder. Etter min mening har du relativt hyppig migrene. Når det gjelder migrene, anbefaler jeg alltid en vurdering hos kiropraktor, det er helt ufarlig. Vi gjør da en nøye undersøkelse av rygg, nakke og kjeve for å se om det kan være funksjonsfeil, eller stive ledd, stramme muskler i disse regionene. Man må da prøve å behandle disse funnene, og se om det kan være en underforliggende årsak til migrenen. Veldig ofte finner vi feil i nakken til migrenepasienter og behandling kan medføre at man blir helt frisk, eller at man ikke får anfallene så hyppig. Helt klart verdt et forsøk, lykke til:-)

Mvh

Dag


 • Hei, Jeg er 23 år gammel mann og skadet korsryggen min ved gjentatte nedbøyninger for 2 år siden. Forbedringer i ryggen stagnerte helt for over ett år siden. Ingen ising i beina. Gikk til kiropraktor en stund. Det hjalp ikke. har du noen gode råd? Et annet problem jeg har er at jeg har nylig satt skulderen ut av ledd (muligens bare halvveis), Dette er andre gang på et år. Forrige gang tok det meg et halvt år før jeg kunne trene skikkelig. Antar at jeg har en ustabil skulder. Burde jeg operere? På forhånd takk.

SVAR:

Hei,

Det er slik i helsevesenet at noen ikke har ønskende effekter av en behandling. Det som er viktig synes jeg, er at man som behandler har en total faglig vurdering, og ikke tror at man selv alltid sitter med nøkkelen til forbedring av alles helse. Derfor er det viktig at man videresender til andre spesialister når man i samarbeid med pasienten ikke får ønskede resultater. Fra Januar 2006 kan en kiropraktor sykemelde, henvise til andre spesialister, eller fysioterapi.
Hos deg ser du et ut til at du har et rygg og skulderproblem, og anbefaler deg således å bli undersøkt av en fysikal medisiner (en lege med etterutdannlese innen fysikalsk medisin, finnes i de fleste store byer) for dette. Ta kontakt med fastlegen din eller kiropraktoren for henvisning.
Lykke til.

Mvh

Dag


 • Hei! Begynte tidlig på våren med meget smertefulle ben. Helt fra hofta og ned i leggen. Har en jobb hvor jeg går veldig mye, men har jo greid det veldig bra før. Etter ca 4 timer på jobb begynte de å verke. Mest det ene beinet. Så jeg klarte nesten ikke å gå til slutt. Går på ganske harde gulv. Gikk til lege og hun sa jeg hadde fått betennelse i beinet. Hvordan kan det plutselig bli betenelse i beina? Hva skal en gjøre for å unngå det igjen? Mvh Astrid Ørvik

SVAR:

Hei,

En betennelse kan utvikle seg fra en overbelastning over tid. Mest sannsynlig har du fått en betennelsesdempende kur av legen din, uten at du nevner dette. Uansett hvis slik er tilfelle, og du ikke er klart bedre, bør du oppsøke en kirpraktor for en vurdering. Man tror at kiropraktor kun behandler nakke/rygg, men vi har 5 års utdannelse på hele muskel/skjelletsystemet vårt. Daglig behandler jeg mange pasienter med alt i fra håndledd, kne, ankler og plager i andre kroppsdeler med meget gode resultater. Til slutt må du også tenke på en vurdering av ditt skotøy.

Lykke til :-)

Mvh

Dag


 • Jeg har brukt kiropraktor noen ganger, men det gjør veldig vondt etter behandling. Ikke den dagen jeg er der, men smerten stiger de to neste dager. Må da bruke mye smertestillende og er helt utslått. Er det normalt? KK


SVAR:

Hei,

Det er ikke normalt i utganspunktet å få smerter etter en behandling hos en kiropraktor. Jeg synes du skal ta dette opp med din kiropraktor, for å se om det er en underforliggende årsak til dette. Lykke til.

Mvh

Dag


 • Eg har over lang tid (fleire månader) hatt mykje vondt i korsryggen. Det er verst viss eg må jobbe i arbeidsstillingar der ein må stå krokete over tid, sjølv om eg er i bevegelse heile tida. Etter at eg har ligge eller særleg sitte stille ei stund, er det stivt og ømt til eg har gått ei stund. Kva kan gjerast for å betra dette? Torleif Dalseide, Ål

SVAR:

Hei,

Dette er en helt vanlig problemstilling som jeg behandler til daglig på min klinikk. Mest sannsylig dreier det seg om en låsning/stivhet i korsrygg/bekken regionen. Ta kontakt med en lokal kiropraktor før det blir verre. Erfaringsmessig er dette en grei sak å behandle. Lykke til.

Mvh

Dag


 • Jeg er en jente på 18 år som driver litt med yoga, etter de første gangene klarte jeg å pådra meg en stor muskelstrekk i skulderen og i nedre del av korsryggen, siden dette (ca. 6 måneder siden) har jeg vondt for å bevege meg i enkelte stillinger og det knaser og knekker dersom jeg bøyer meg litt etter å ha stått, gått på hardt underlag eller sittet i samme stilling en stund. Dette er veldig ubehagelig og vondt. Jeg lurer på om du evt. vet om noen øvelser eller liknende som kunne hjelpe, eller om det er helt vanlig... Hilsen jente 18

SVAR:

Hei,

Fint å høre at du driver med Yoga, som er en fin aktivitet for både kropp og sjel. Jeg praktiserer faktisk dette selv. Innen Yoga som mange andre aktiviteter er det noen øvelser som kan medføre uvante bevegelser for kroppen. Så kommer klasikkeren som de flest slurvere med, og det er at slik type som du omtaler, bör gi seg i løpet av kort tid. Hvis ikke bør man oppsøke helsepersonell for en vurdering. Det er dumt når slike ting «setter» seg fordi det gir unødvendig smerte, og man bruker lengere tid på å behandling.
Så ta tak i plagene dine, og lykke til videre med Yoga øvelsene:-)

Mvh

Dag


 • Hvorfor/hvordan kan en kiropraktor hjelpe mot sengevæting? Hilsen Wenche

SVAR:

Hei Wenche,

Det med sengevæting er et komplisert sammspill mellom hjernen/nervesystemet og blære. Kiropraktoren vil vurdere rygg og bekken hos vedkommende, for funksjonsfell som kan affisere dette samspillet. Jeg mener at det er verdt et forsøk, fordi behandlingen ikke har noen form for bivirkninger. Erfaringsmessig mener jeg at ca 50% blir bra av denne behandlingen.
Så prøv gjerne dette, lykke til :-)

Mvh

Dag

 • Hei! For ca 4 år siden spilte jeg fotball, da ballen kom mot meg sparket jeg til og klarte å få en strekk i lysken! Dette hendte på skolen og læreren sa jeg bare måtte hvile en stund. Jeg danser flere ganger i uken og sluttet ikke med dette og tok altså ikke lærerens råd. Strekken var der i ca. ett år, og så forsvant den sakte men sikkert. Nå i det siste har jeg trent ganske hardt igjen og strekken er kommet tilbake. Jeg lurer derfor på hva jeg må gjøre for at denne strekken vil forsvinne for godt? Må jeg hvile lenge? Kan jeg trene, men må huske på oppvarming og uttøying (noe jeg sjeldent gjør)? Mvh en litt bekymret danser!


SVAR:

Hei,

Det er en vanlig problemstilling at man får en skade som bruker lang tid på å bli bra. Lyskestrekker dukker ofte opp igjen på et senere tidspunkt, og kan være vanskelig å få helt bra. Det kan foreligge noen arrvev i lyskemuskulaturen. Jeg oppfordrer deg absolutt til å oppsøke en fysioterapeut med kunnskap innen idrettsmedisin for vurdering. Lykke til:-)

Mvh
Dag


 • Hei. Jeg har scoliose med s-form og en synbar svai innover i korsryggen. Er 26 år nå, har egentlig aldri vært plaget med ryggen, men merker ofte jeg er sliten i nedre del av ryggen, gjerne etter en arbeidsdag foran pcen. Jeg er overvektig og har en rund mage. Er kanskje 115 cm i hofteomkrets og lurer på om tyngden av «ølvommen» nærmest er kritisk i mitt tilfelle? Hva bør jeg gjøre foruten det innlysende, nemlig å slanke meg? Finnes det mulighet for å få kirurgisk fettreduksjon på statens regning kanskje? Har ikke vært til behandling for ryggen siden det ble oppdaget for ca. 13 år siden. Nina

SVAR:

Hei,

Du bør absolutt ta signalet om ryggen her og nå, og gjøre noe med dette. Dette er noe de fleste slurver med, og går for lenge med sine plager slik at det blir en tyngre jobb å få tingen på plass igjen.
Overvekt fører til økt belasting på skjelletsystemet. Det som er fint uansett vekt er at man bruker kroppen sin, og gjør ting man klarer. Kanskje du kan prøve å sitte på en ergometersykkel, gå en tur og gradvis øke distansen etc. Det som er viktig er å ta det i ditt tempo, og tenke langsiktig, og ikke tro at alt ordner seg første uka.
Når det gjelder fettreduksjon anbefaler jeg at du tar dette opp med fastlegen din, da det er kompliserte regler for å tilfrestille kravene.
Uansett lykke til, ta vare på ryggen din, og begynn med enkel mosjon.


Mvh
Dag


 • På skjærtorsdag, ca. 4 uker siden, var jeg på hytta og skulle legge in ved i ovn. Jeg bøyde meg fremover for å legge tre-biten i ved ovn, så stivnet jeg samtidig, uten at jeg belastet meg og fikk voldsomme smerter i korsruggen, litt til venstre. Jeg klarte verken å ta sko, sokker, bukser på meg. Å bøye seg fremover var nesten umulig. Kunne ikke løfte ting som har noe vekt i seg, (ikke særlig tungt). Vanskelig å komme seg inn eller ut i bil, osv...... Jeg har tatt det med ro de siste ukene, i håp at smertene forsvinner av seg selv, men den dagen i dag går jeg fortsatt med mange smerter, (sting). Særlig når jeg sitter lenge på kontorstolen min, stivner jeg helt. Smertene er flyttet mer nedover i bekken og kjennes i venstre ben. Kan det være skive-utglidning med trykk på isias-nerve? Nu etter nesten 4 uker er jeg blitt en del bedre og klarer å bevege meg bra og kjører bil. Kan jeg få smertene helt borte med bestemte øvelser? Elle trenger jeg behandling hos kiropraktor? Mvh. Leendert H. Ovaa, Narvik

SVAR:

Hei,

Dette er veldig vanlig når man gjør ting man ikke er vant til. Du har hatt en klassisk fremoverbøyning, og da er ryggen veldig utsatt. Det du har fått er antageligvis et hekseskudd, eller det vi kaller en akutt lumbago. Dette er ikke farlig men veldig smertefult, og skal normalt sett gå over etter kort tid. Men siden dine smerter ikke har gitt, anbefaler jeg det sterkt å oppsøke en kiropraktor som kan hjelpe deg med å bli kvitt dette. Erfaringsmessig tar det 3-5 behandlinger, og behandlingen er ikke smertefull.

Mvh

Dag

VÆR OPPMERKSOM:Vær oppmerksomme på at alle spørsmål vil bli publisert i denne artikkel. Det vil ikke være mulig å få svar privat på mail eller telefon. Vil du av hensyn til sensitiv informasjon være anonym så merk dette i mailen.

Av hensyn til personvern vil ingen mailadresser bli publisert i denne artikkelen.

Spørsmål av svært privat karakter bes rettes direkte til eksperten gjennom eksperthjelp.no.

Har du spørsmål som du, grunnet omfang eller privat karakter, ikke ønsker å ta via våre nettmøter?

Dagens nett-ekspert er tilknyttet eksperthjelp.no
Har du flere spørsmål du ønsker å stille direkte? Trykk her.
Personvernpolicy