Fingre og tær som rosiner

Hvorfor ser fingre og tær ut som rosiner etter at du har badet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Birgit fra Nord-Norge et sted, spurte på nordnorsk:
«Jeg elsker å bade, og hadde jeg kunnet, ville jeg ligget flere måneder i badakaret i strekk. Men ulempen med å ligge lenge i badekaret er at huden på tærne og fingrene rynker slik at jeg ser ut som en 172-åring. Hvorfor rynker huden når jeg bader?»

Du la kanskje merke til at jeg skrev at Birgit spurte spørsmålet på nordnorsk, men så var det skrevet på bokmål? Vel, jeg var såpass frimodig at jeg oversatte spørsmålet til et forståelig språk for folk flest.

Du behersker i hvert fall overdrivelsens kunst, Birgit - det skal du ha. 172 år, du liksom - men jeg skjønner hvor du vil hen.

For at vi skal forstå hvordan dette henger sammen, må vi aller først vite litt om hvordan huden vår er bygget opp.

Huden består av flere lag med ulike typer celler. Hvert av lagene har ulike funksjoner.

Det ytterste laget, som kalles overhuden, er bygget opp av en type celler som inneholder mye av proteinet keratin. Dette proteinet er et bindevevsprotein, og har blant annet som oppgave å holde cellene sammen.

Keratin kan binde vann. Det vil si at når du bader så suger keratinet til seg vann. Siden proteinet binder vannet, vil overhuden svulme opp fordi volumet øker, og rynkene er et faktum.

Heldigvis når bare vannet inn i det ytterste hudlaget. Cellene i de dypereliggende hudlagene suger ikke til seg vann, og rent intuitivt tror jeg vi skal være glade for det.

Men hvorfor rynkes fingre og tær mer enn resten av kroppen? Det skyldes rett og slett at overhuden er tykkere der enn på resten av kroppen. På mesteparten av kroppen er overhuden ganske tynne saker, kun 0,015 millimeter tykt, mens det på fotsålene og håndflatene kan være 40 ganger så tykt.

Neglene og håret inneholder forresten også keratin og kan suge til seg vann. Derfor er neglene mykere og lettere å klippe like etter at du har badet

Etter badet fordamper vannet, og huden blir ofte tørr. Det kan vi unngå ved å helle litt olje i badekaret - oljen holder nemlig på væsken i huden. Så oljer og lotioner er ikke bare jåleri.

Kilder:


Lommelegen
Doktor Online
Rikshospitalets hudavdeling
Illustrert Vitenskap
Nysgjerrigper.no
Mozon

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Personvernpolicy