Eskil Åsmuls dystre hemmelighet

Eskil Åsmul sparker på unevnelige steder så leseren vrir seg i virtuell smerte. Stilen er elegant, nonsjalant brutal, som en bloggernes småforrykte svar på van Gogh. Men Eskil har en dyster hemmelighe

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mennesket bak bloggen


Blogging er blitt et utbredt fenomen, og noen bloggere trekker lesere i tusentall til sine nedskrevne tanker, refleksjoner, utspill og innspill. Men hvem står bak? Neste Klikk presenterer i en serie artikler menneskene som står bak bloggene du leser.

Eskil Åsmul (34) er en av den norske bloggsfærens mest frittalende skribenter. I aasmul.blogspot.com deler han vekselvis rystende og hoderystende skjønnlitterære tekster med sine lesere, og slenger med leppa mot andre bloggere.

Stilen er elegant, nonsjalant brutal.

- Hvorfor blogger du?

- Jeg blogger dels fordi det gjør godt å snakke ut om ting og dels for å treffe spennende mennesker. Jeg har vært på nett siden 1992 og har brukt det til å treffe interessante folk.

Det er en stor tetthet av velformulerte, spennende mennesker i bloggebyen, men det jeg frykter er at de interessante skal gå lei. Da vil bloggeverden dø som interessant medium, selv om folk fortsetter å blogge. Det er slik det har gått med alle de andre nettmiljøene jeg har vært i, de vokste seg store og råtnet.

Bloggere om Eskil

«Eskil er opptatt av fine damer. I diskusjoner rundt slike tema bruker han en relativt streng definisjon av personangrep, noe som ofte medfører at han tillater seg selv å mene nær sagt hva som helst, mens han blir sur når motparten tar igjen med samme mynt.»

Tonje Brustuen


«Eskil er veltalende, klarsynt og ekstremt kreativ. Hans orginale innfallsvinkler og kreative tanker blir jeg veldig inspirert av. Jeg liker Eskil mest fordi han blander sitt oppkomme av kreativitet og glede med ek thet, ærlighet og sårbarhet. Han har substans.»

Knut Landstad


«Jeg synes han er en veldig lovende skribent, og liker noen av variasjonene. Blant annet har han skrevet dikt og historier som fortjener mer oppmerksomhet enn en vanlig blogg gir. God og variert, men av og til litt for lang. Uredd i sin kritikk av andre bloggere. Flink til å delta og kommentere hos andre også.»

Vam Pus (Heidi Lunde)


- Derfor prøver jeg å signalisere takknemlighet istedet for misunnelse overfor de som er flinkere enn meg. Store blogger skaffer oppmerksomhet til oss alle og fortjener vår respekt.

Drakk seg ut av kretslaget


Eskil Åsmul hadde flere hobbyer, blant dem orienteringsløp og musikk. Nå er bare musikken igjen.

- Jeg var god til å løpe, men lærte meg ikke å lese kart før jeg ble såpass skadet at jeg ikke kunne løpe fort. Da jeg ble skadet gikk jeg meg på en alvorlig flaske vodka under en treningssamling på Hedmarken, og våknet opp på toalettet på «Traktoren» etter stengetid.

(Er det ikke Traktoren diskoteket på Hamar heter? Jo, det høres logisk ut.)

Uansett, slik drakk jeg meg ut av kretslaget. Når jeg tenker tilbake på o-karrieren ble jeg aldri så god som jeg burde blitt og det er litt trist.

- Jeg hørte på noen av låtene du har lagt ut på nettsidene dine, uten at jeg akkurat falt av stolen. Det du skriver i bloggen din holder en høy kvalitet. Er bøkene dine like gode?

Bøker og musikk


- Det er låtskrivingen jeg legger prestisje i, ikke fremføringen. Innen sin genre synes jeg den beste sangen er bra, men sånne som oss er ikke ment å like genren.

- Jeg håper bøkene er gode. Prøveleserne mine har skamrost dem, men det skulle da bare mangle, hva har man venner for. Hvis jeg er skikkelig god i noe håper jeg det er som forfatter og ikke blogger. Bøkene kommer ikke ut under mitt navn, sa jeg det?

Mye av det du finner på Eskils blogg er skjønnlitterært. Historiene hans har et snev av kreativ galskap over seg, som små øyeblikkskildringer skapt av en slags bloggernes forrykte van Gogh. Historier som «Sjåføren og vitnet » og «Voldtekt og revansj» treffer noe i deg, på en gysende måte, som en grøsser du ikke riktig vet om du skal applaudere eller spy av.

«vi er fubar du og jeg, fucked up beyond all repair, to ødelagte mennesker sier han og jeg liker hverken det han sier eller måten han sier det på jeg vil ut av taxien men vi er midt i en skog mørke trær rundt oss det skumrer og jeg ville vært vettskremt nå hvis han var stor og truende men han er ganske liten og sitter helt rolig i førersetet og jeg ber han finne en skikkelig vei men det neste han sier er at han vil pule meg som han pulte damene i bosnia» (fra «Voldtekt og revansj»)

Sjokktaktikk


En strategi for å bli kjent i bloggsfæren er å sjokkere. Ved siden av sine bisarre historier har Eskil gått løs på andre bloggere for å skape blest omkring seg selv og sin blogg. Det har virket bra.

«Mitt råd hvis du vil ha flere besøk er å provosere en blogg-kjendis. Å stjele opp Vampus, Arne Scheie eller LordX er ikke så lett. Tone Brødstuen, derimot, der har du nitroglyserin som søker fyrstikk. Ikke vær for slem og husk at hun har et helt kobbel med groupies til å forsvare seg.» (fra Norges mest porno bloggpost)

- Du har vært ganske grov i kjeften overfor andre bloggere, ikke minst overfor «Tone Brødstuen », som du fremstiller som både kokainmisbruker og horemamma.

- Vi har et høyt utviklet forhold i og med at vi hoppet over romansen og gikk rett på kranglinga. Jeg synes hun er festlig å diskutere med. Hun er dyktig og det ligger en humor i bunnen som gjør at det ikke blir så alvorlig, føler jeg. Jeg kan forøvrig hverken bekrefte eller avkrefte ryktene om at jeg og Tonje er samme person :)

Flukt fra sykdom


Det Eskils lesere ikke vet, er at den friske tonen i bloggen kamuflerer et menneske som lever et liv på utsiden, isolert av mange års sykdom.

- Nettet er min flukt fra det syke livet. Folk på nett tror jeg er frisk og behandler meg deretter, og det trenger jeg siden alle i den virkelige verden duller med meg.

Han har postviralt tretthetssyndrom, også kalt ME.

- Jeg har vært mer eller mindre i koma det meste av dette århundret. Nå er jeg frisk nok til å skrive sakte, men jeg klarer ikke kommunikasjon som går fort, som for eksempel en samtale i telefon eller chat. Det er fire år siden jeg kunne snakke med folk.

Sykdommen har total kontroll over livet mitt. Du kan lese en hel bok om den uten å forstå den, noe leger beviser for meg til stadighet, så å forklare den her blir vanskelig. Men det er ihvertfall 80 symptomer som bytter på jobben, slik at to med samme sykdom kan ha helt forskjellige symptomer i en periode, men over mange år vil de ha vært igjennom de samme.

- Avslutningsvis, hvilken blogger ville du likt å lese om i denne spalten?

- Jeg har veldig sans for lordX.

Eskil Åsmul om seg selv


Jeg er 34 år, skilt. Jeg er oppvokst på Heimdalsmyra utenfor Trondheim, og har bodd i Trondheim det meste av livet, unntatt en kort periode i Oslo og militæret i Bardu.

Jeg er cand.mag. Jeg har en veldig blandet utdanning som begynte på industriell økonomi ved NTH, fortsatte på Historisk fakultet, gikk via matematikk og havnet til slutt på Kunstig Intelligens (AI)-studiet. Det er der man prøver å lære roboter å tenke sjøl.

Jeg har jobbet som journalist i Adresseavisen, Teknisk Ukeblad og Veivalg. Bare løse ansettelsesforhold, aldri fast jobb. Dessuten har jeg skrevet faglitteratur om matematikk for ingeniører. Det var matematiker jeg burde blitt ut fra evnene mine, men jeg savner den glødende begeistringen for sære ligninger som enkelte kan oppdrive.

Akkurat nå har jeg permisjon fra robotene og prøver å skrive romaner.
Har nettopp begynt på min tredje, men den sitter langt inne: Jeg vet ikke om jeg blogger fordi jeg har skrivesperre eller om jeg har skrivesperre fordi jeg blogger.Personvernpolicy