FrP-forslag om væpnet politi kritiseres sterkt

Oslo (NTB): Fremskrittspartiet vil bevæpne norsk politi, øke overvåkingen av landets innbyggere og benytte kjemisk kastrering av personer som begår seksuelle handlinger. Forslaget møter motbør fra adv

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensen, leder i FrP.Siv Jensen, leder i FrP.

Frps utkast til nytt partiprogram blir trolig vedtatt denne helgen. Ifølge utkastet skal bevæpnet politi kjøre rundt i pansrede kjøretøy. Økt avlytting og overvåking av folk, samt rett til å provosere fram lovbrudd, står også på Frps ønskeliste.

- Dersom Frp får gjennomføre sin kriminalpolitikk, står vi i fare for å bli en politistat, sier Harald Stabell, leder av Advokatforeningens strafferettsutvalg, til Dagsavisen.

- Det er oppsiktsvekkende at et politisk parti går inn for generell bevæpning mot politiets råd, og mot alle faglige vurderinger. Denne saken er for alvorlig til å slå lettvint politisk mynt på, sier Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund.

Professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen i Oslo viser til internasjonal erfaring om at større tilgjengelighet på våpen kan føre til hardere kriminalitet.

Stabell er enig, og tror væpnede konflikter mellom politi og kriminelle i større grad kan ramme folk flest. Stabell stempler Frps forslag om kjemisk kastrering av personer som begår alvorlige seksuelle overgrep som useriøst. Forslaget sier noe om Frps menneskesyn, mener Stabell. (©NTB)

Personvernpolicy