Trist å skjære løk
Det er vanskelig å skjære løk uten at det svir i øynene og tårene begynner å renne. Slik er det ikke med tomater, gulrøtter eller poteter. Hva er det som er så spesielt med løk? Jo, løk inneholder mye av et stoff som kalles cystein, og som inneholder svovel.
Når du skjærer løk, skader du løkcellene slik at cysteinet blir omdannet til en svovelholdig gass som stiger opp fra løken og blant annet treffer øynene dine. Der blander gassen seg med tårevæske og irriterer øynene.
Nervene sender beskjed til hjernen om at det svir, og hjernen svarer med å gi tårekjertlene beskjed om å lage mer tårevæske, slik at gassen tynnes ut. Og du gråter mer og mer og mer...
Samme komponenten gir smak og lukt
Den svovelholdige gassen som samvittighetsløst angriper øynene dine, er faktisk ansvarlig for mye av den gode smaken i løk og den gode lukten som brer seg i rommet når du koker løk.
Hvordan unngå å gråte som en baby av løk?
Det beste tipset mot tårer i øynene når du skjærer løk, er å ikke skjære løk. Den satt, tenker jeg.
Men av og til er du i det stae hjørnet, og da SKAL du ha løk. What to do, da? Da er gassmaske eller dykkermaske tingen å bruke. Men nå er det ikke spesielt sexy å stå og skjære løk med dykkermaske, og hvor mange kjenner du som har en gassmaske liggende på kjøkkenet? Er kjøkkenet fullt av damp, vil glassene dessuten dugge ned i løpet av et øyeblikk, og du vet knapt hvor du er - langt mindre hva du gjør. Men du gråter i hvert fall ikke.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenAndre ting du kan gjøre er å holde hodet så langt vekk fra løken som mulig (som om det var noen bombe). Det hjelper også litt å puste gjennom munnen.
Hvis du lar løken ligge i fryseren 10-15 minutter før du skjærer den, vil du redusere gassfordampingen under skjæringen.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet finnes sikkert 100 kjerringråd mot tårer i øynene ved løkskjæring, men de gidder jeg ikke gjengi her - du har Google selv.
Kilder:
Forskning.no
Howstuffworks
Science Magazine
Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.
Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.