Pene kvinner gir dumme menn

Synet av en vakker kvinne får menn til å ta dumme avgjørelser. Testosteronet har skylda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av journalist Joachim Henriksen

Du ser det på byen hver helg: Pene jenter kan få menn i alle aldre til å oppføre seg som lallende halvtomsinger. Men hvorfor er det slik?

Belgiske forskere har sett nærmere på fenomenet og kommer med følgende konklusjoner: Synet av vakre kvinner får menn til å ta dårlige avgjørelser. Og det er testosteronet som er årsaken, skriver BBC News.

Dårlig deal


Forskerne ved University of Leuven tok utgangspunkt i 176 heteroseksuelle menn i alderen 18 til 28 år og ga dem forskjellige oppgaver.

(Foto: mozon.no)(Foto: mozon.no)

Halvparten av deltakerne skulle betrakte bilder av eldre kvinner, vakre landskaper eller vurdere kvaliteten på en t-skjorte. Den andre halvparten fikk morsommere jobber, som å glo på bilder av unge jenter og modeller, eller ta en nærmere undersøkelse av en BH.

Deretter ble de unge mennene med på et enkelt pengespill hvor de skulle dele en sum på 10 dollar med en annen deltaker. Og her kom forskjellene tydelig fram: Mennene som hadde hodet fullt av unge jenter og sexy undertøy, hadde betraktelig dårligere forhandlingsevner og aksepterte oftere en urettferdig deling av pengene.

- At menn blir distrahert av seksuelle signaler, passer godt med våre teorier om menneskets utvikling. Dette er den reaksjonen vi kan forvente av menn ettersom de er biologisk programmert til å se etter en mulighet til å føre genene sine videre, sier den engelske psykologen George Fieldman i en kommentar til undersøkelsen.

Lange fingre


Neste ledd i undersøkelsen ble å finne ut av hva som skjedde i hjernen hos de dumme mennene. Og målinger av lengden på ringfingeren ga forskerne akkurat det svaret de var ute etter. Menn med mest testosteron så også ut til å bli aller mest påvirket av seksuelle signaler.

Sammenhengen mellom fingerlengde og testosteron kan kanskje virke noe pussig på mange. Men flere forskere har tidligere funnet en sammenheng mellom uvanlig høyt testosteronnivå og lange ringfingre hos menn. Noen forskere mener også at fingrenes lengde kan gi informasjon om en rekke andre områder, som risikoen for depresjoner eller utvikling av hjernen hos barn.

- Vi liker alle å tro at vi tar rasjonelle beslutninger. Men våre undersøkelser viser at menn med høye testosteron-nivåer er spesielt sårbare for seksuelle signaler.

- Når de utsettes for seksuelle impulser blir de også mer impulsive. Men uten denne påvirkningen oppfører de seg helt normalt, forteller forskeren Siegfried DeWitte.

Personvernpolicy