Spiser du om natten?

Er du av den typen som inntar de fleste kaloriene om kvelden, kan du lide av nattspisesyndromet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av Grete Støa Birketveit

Nattspisesyndromet karakteriseres ved at en person ikke er noe sulten til frokost, og derfor hopper over både frokosten og formiddagsmaten. Ved lunsjtid spiser han muligens et svært lite måltid som består av bare noen få kalorier. På ettermiddagen blir han sulten og spiser kontinuerlig til langt på kveld.

Han får ikke sove uten å ha spiste et lite måltid før sengetid og våkner opp mange ganger i løpet av natten og må opp og spise for å få sovnet igjen. Humøret hans blir dårligere og dårligere utover natten og han våknet trett og sliten i et elendig humør på morgenkvisten.

(Foto: mozon.no)(Foto: mozon.no)

En nattspiser kan spise opptil 6 og 7 ganger i løpet av kvelden og natten, men han spiser bare små snacklignende måltider som en yoghurt, en banan, et eple, et par brødskiver med ost eller noen middagsrester. Han spiser mer enn halvparten av sitt daglige kaloriinntak i en tid på dagen hvor han er inaktiv og har derfor tendens til å legge på seg.

Skyldes melatonin


Forskning har vist at det skyldes en forstyrrelse i produksjonen av søvnhormonet melatonin som vanligvis skal produseres om natten. Oppvåkningsfasene skyldes at det blir for lite melatonin. Forskningen har også vist at produksjonen av leptin som er satt i forbindelse med sult, ikke stiger.

Leptinen skal stige om natten for at en person skal kjenne seg mett, men hos en nattspiser vil ikke leptinet stige nevneverdig og han våkner opp og må spise for å kjenne seg mett. I tillegg blir de reguleringsbanene vi har normalt i kroppen bli forstyrret når søvnhormonet og spisehormonet oppfører seg unaturlig. Dette fører til et indre stress og dermed stiger også stresshormonet kortisol. Dette fører til at nattspiseren våkner ofte, kjenner seg stresset og sulten.

Ro ned


Tilstanden kan avhjelpes enten ved å spise mat som virker positivt inn på søvnen. For eksempel en skive kalkun, litt kylling og en kopp med kakao. Disse matsortene inneholder en aminosyre som heter tryptofan og som vil roe sinnet og føre til tretthet. Det er også vært forsøkt med små doser melatonin før sengetid, noe som har ført til god effekt hos noen, men ikke hos andre. Melatonin kan ikke kjøpes i Norge uten at legen foreskriver dette på registreringsfritak, men det er i fritt salg i USA og brukes blant annet av piloter som flyr mellom kontinenter og får søvnen forstyrret.

Lider du av nattspisesyndromet og er en typisk kveldsspiser kan du forsøke å spise mat som roer sinnet og hjelper ikke dette kan du kombinere det med en liten mengde melatonin.

Personvernpolicy