Amnesty mener USA skaper «torturklima»

Amnesty International beskylder USAs regjering for å «skape et klima hvor torturen kan blomstre», gjennom fangebehandlingen i USA og andre steder i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra filmen «Veien til Guantanamo». (Foto: filmweb.no)Fra filmen «Veien til Guantanamo». (Foto: filmweb.no)

London (NTB-DPA):

I en rapport som ble publisert onsdag, sier Amnesty at USAs regjering har mislyktes med å «ta effektive juridiske og andre skritt for å forhindre tortur og for å gi en passende straff for dem som utfører tortur».

Rapporten beskriver tilfeller hvor personer i USAs varetekt i Afghanistan og Irak er omkommet som følge av tortur. Så langt har ingen amerikanske agenter blitt tiltalt for tortur eller krigsforbrytelser, står det i rapporten.

Amerikanerne hevder at mishandlingene er en følge av handlinger som utføres hovedsakelig av noen få villfarne soldater. Amnesty mener det finnes klare bevis for det motsatte.

- Mesteparten av torturen og mishandlingen kommer direkte fra prosedyrer som er godkjent av ledere, blant annet fra forhørsteknikker som er godkjent av forsvarsminister Donald Rumsfeld, står det i rapporten.

Rapporten er allerede sendt til medlemmer av FNs komité mot tortur. I Geneve 5. og 8. mai vil den undersøke om USA oppfyller FNs konvensjon mot tortur og annen inhuman og nedverdigende behandling og straff.

Personvernpolicy