Amnesty mener USA skaper «torturklima»

Amnesty International beskylder USAs regjering for å «skape et klima hvor torturen kan blomstre», gjennom fangebehandlingen i USA og andre steder i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra filmen «Veien til Guantanamo». (Foto: filmweb.no)Fra filmen «Veien til Guantanamo». (Foto: filmweb.no)

London (NTB-DPA):

I en rapport som ble publisert onsdag, sier Amnesty at USAs regjering har mislyktes med å «ta effektive juridiske og andre skritt for å forhindre tortur og for å gi en passende straff for dem som utfører tortur».

Rapporten beskriver tilfeller hvor personer i USAs varetekt i Afghanistan og Irak er omkommet som følge av tortur. Så langt har ingen amerikanske agenter blitt tiltalt for tortur eller krigsforbrytelser, står det i rapporten.

Amerikanerne hevder at mishandlingene er en følge av handlinger som utføres hovedsakelig av noen få villfarne soldater. Amnesty mener det finnes klare bevis for det motsatte.

- Mesteparten av torturen og mishandlingen kommer direkte fra prosedyrer som er godkjent av ledere, blant annet fra forhørsteknikker som er godkjent av forsvarsminister Donald Rumsfeld, står det i rapporten.

Rapporten er allerede sendt til medlemmer av FNs komité mot tortur. I Geneve 5. og 8. mai vil den undersøke om USA oppfyller FNs konvensjon mot tortur og annen inhuman og nedverdigende behandling og straff.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus