Ubeskyttet russe-sex

Russen har mer ubeskyttet sex i russetiden enn ellers. Resultatet er kjønnssykdommer og uønsket svangerskap i slutten av mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av journalist Jorunn Egeland

Russetiden har startet

, og over hele landet feirer 3.klassinger at skolegangen snart er slutt. Mange benytter feiringen til å skaffe seg noen flere sex-partnere enn før.

Da er det viktig med prevensjon

.

Bruk kondom


- Vi anbefaler alle å bruke kondom. Det beskytter både mot uønsket svangerskap og overførbare infeksjoner, sier Siv Gamnes, daglig leder ved

Klinikk for seksuell opplysning

, til Mozon.

(Foto: mozon.no)(Foto: mozon.no)

Gamnes vet ikke om russen generelt er flinke

til å bruke prevensjon

.

- Befolkningen er ikke flink nok til å bruke kondom, og russen er jo en del av befolkningen. Men vi vet ikke om de er spesielt flinke eller dårlige i russetiden, sier hun.

Likevel forteller hun at det kommer flere 18-åringer med uønsket svangerskap eller seksuelt overførbare infeksjoner etter russetiden.

- Vi pleier å se en økning. Det kommer mange i slutten av mai og begynnelsen av juni som har vært gjennom russetiden, sier hun.

Ikke så viktig med sex


Russen Mozon har pratet med, forteller at de er nøye med prevensjon.

- Det er vel egentlig ikke noe alternativ å ikke bruke det. Det er mye dritt ute og går, sier Ellen Sandvig, buss-sjef på Beverly Pils 9606.

Hun forteller at sex ikke er så viktig for russen som mange tror.

- Russetiden er mye mer enn fyll og sex. Vi skal feire, danse, ta knuter og så videre. Sex og alkohol er ikke det første vi tenker på da, sier hun.

Hun tror det kommer til å bli mye alkohol, men sier at sex ikke er noe de prater om.

- Man blir sett ned på hvis man ender opp med syv kongler i russetiden, sier hun.

Kongle i russelua får du hvis du har sex i skogen.

Eirik Sønstebø forteller at også guttene på bussen Flex'06 er forsiktige.

- Du skal nok ikke se bort i fra at guttene kommer til å ha med seg prevensjon. Det er jo en russeknute som går på å ha sex i skogen, og da er nok kondomer et must, sier han.

Også Everlast-jentene, ved Kari Nilsen, sier at det er veldig vanlig å ha med prevensjon.

- Russen er en spesielt utsatt gruppe. Noen gjør ting i russetiden de ellers ikke ville ha gjort, fordi de er russ og har ventet på å være russ hele livet. Men det er bra da at vi venninnene passer på hverandre og bruker hodet, sier hun.

Personvernpolicy