Hvorfor ser vi aldri dverg-dyr?

Ser vi aldri dverg-dyr fordi de rett og slett ikke finnes? Eller kanskje de gjemmer seg for oss?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Folk lurer på mye rart. Denne gang er det Helene fra Kirkenes som spør meg om følgende:

Jeg vet ikke hvor stor andel av menneskene som er småvokste, eller dverger om du vil. Men jeg har ALDRI sett et dvergdyr eller en dvergplante. Hvorfor ikke? Er det bare menneskene som er dverger? Hvorfor ser vi aldri en bjørk som er halvparten så stor som de andre, med små blader - eller en småvokst elg?

 Alt blir småvokst i forhold Alt blir småvokst i forhold

Genforandringer


At noen mennesker blir født som dverger, skyldes genforandringer (mutasjoner). Faktisk så opplever alle levende organismer genmutasjoner. Når det gjelder mutasjoner som fører til at dyr blir dverger, ja, så skjer det også. Men saken er den at det skjer relativt sjelden.

Mutasjoner er oftest ugunstig for en organisme, enten denne organismen er en plante eller et dyr. En organisme som blir rammet av en defekt vil sjelden oppleve å bli voksen, og enda sjeldnere vil dette dyret få sjansen til å reprodusere seg, og ENDA mer sjelden vil dette dyret få avkom som har den samme mutasjonen.

Så du skjønner at du neppe vil oppleve å se en elg med en defekt - med mindre du tilbringer hele livet ditt inni skauen. Da KAN du oppleve å se en slik variant av arten, men jeg ville ikke satset penger på det.

 Næmmen :) Næmmen :)

Ikke så sjelden


Men småvoksthet er faktisk ikke så sjelden å oppleve likevel. Du har antakelig sett langt flere eksempler enn du aner. Småvoksthet er vanligst i de enklere former for liv. Mens småvoksthet sjelden er noen fordel for mer avanserte livsformer, som for eksempel elg, så kan det være en fordel for planter.

Faktisk så tilpasser flere insekter og planter veksten (og dermed også størrelsen) til sine omgivelser. Disse artenes utvikling og størrelse blir altså bestemt av miljømessige faktorer. Og hvis du i det hele tatt husker noe fra biologitimene på skolen, så vet du at vi nå snakker om «genotype» og «fenotype».

Individer kan ofte bli rammet av småvoktsthet uten at det er snakk om genfeil overhodet. Sammenlignet med genetisk betinget småvoksthet, har organismer som er rammet av småvoksthet som skyldes miljøet, større sjanser til å overleve.

Du skriver i spørsmålet, Helene, at du aldri har sett en dvergplante. Vel, jeg tør nesten vedde på at du

har

det. Du kjenner til Bonsai-treet? Det bittelille treet, vet du? Visste du at dersom du planter frø fra et Bonsai-tre, så vil du få et helt normalt tre når det vokser ut? Det skyldes at Bonsai-treet ikke har en genfeil - småvokstheten skyldes ytre faktorer.

Lurer du på hvorfor småvokste dyr ikke overlever i det ville? Da vil jeg anbefale deg å lese Charles Darwin: «The Origin of Species» («Artenes Opprinnelse»).

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Personvernpolicy