Slankere østkant

Gjennom enkle grep har kiloene til beboere i bydelen Grorud rast av. Resultatene er oppsiktsvekkende, viser en ny doktoravhandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er levert av mozon.no og skrevet av journalist Karoline Steenbuch.


- Jeg har forandret livet mitt fra en stillesittende situasjon til en aktiv tilværelse. Samtidig har jeg gått betydelig ned i vekt, sier Arnfinn Danielsen, som var med på prosjektet Mosjon på Romsås, det såkalte Mo-Ro prosjektet.

Men det har ikke alltid vært slik for verken Arnfinn eller befolkningen på Romsås, i bydel Grorud i Oslo.

På Romsås døde menn gjennomsnittlig 12 år tidligere og kvinner 7 år tidligere enn mennesker i bedre stilte bydeler i Oslo. Romsås var lenge et av de stedene i landet med lavest levealder. Med økende og bekymringsfulle helseforskjeller, som hang sammen med fedme, fysisk aktivitet og diabetes måtte noe gjøres.

I 2000 startet bydelsoverlege på Romsås, Anne Karen Jenum, en undersøkelse der målet var å endre aktivitetsvanene til befolkningen i hele bydelen. Resultatene er nå lagt fram i hennes ferske doktoravhandling.

- Helseundersøkelsen viste blant annet at forekomsten av diabetes i Oslo øst var vesentlig høyere enn tidligere kjent fra Norge. Forekomsten var alarmerende høy i visse innvandrergrupper, sier Jenum.

Funnene talte sin klare tale. Det var nødvendig å utvikle nye og flere metoder i helsefremmende arbeid.

Lavterskeltilbud

Det hele dreide seg om tilrettelegging av lavterskeltilbud, som å oppfordre folk til å ta trappen og ikke heisen, trening i arbeidstiden og distribusjon av informasjon om helsegevinsten ved fysisk aktivitet. Befolkningen fikk også tilbud om å delta i forskjellige mosjonsgrupper både innendørs og utendørs.

- Det er to helt sentrale forutsetninger for at vi lyktes: Aktivt samarbeid med befolkningen og at prosjektet bygde på en helhetlig forståelse av hva som bestemmer folks atferd, at tiltakene skulle forsterke hverandre, påvirke sosiale normer for fysisk aktivitet og tilrettelegging for fysisk aktivitet og miljøtiltak, forklarer Jenum.

Satsningen på fysisk aktivitet har gitt målbare resultater. Befolkningen har blitt mer fysisk aktive og har halvert vektøkningen, og dermed redusert risikoen for hjerte- og karsykdommer og diabetes.

I tillegg til at han har blitt mer aktiv, har Arnfinn Danielsen også endret kostholdet sitt.

- Mo-Ro prosjektet medførte at jeg la om kostholdet fra usunn mat til et sunnere kosthold, samtidig som jeg ble med på tilbudene om trim i prosjektet, sier han, og legger til at han klarte å holde sin diabetes i sjakk under hele prosjektet.

Vil du også spise sunnere? Her er noen tips til sunn mat .

Jenum håper at andre vil følge Romsås-prosjektet, som er ansett som et viktig og vellykket modellprosjekt, også av nasjonale helsemyndigheter. Jenums siste artikkel på Mo-Ro prosjektet er nettopp blitt akseptert i et velrenommert internasjonalt tidsskrift, Diabetes Care.

Mozon.no, 24.04.2006/Ill.foto: mozon.no

Personvernpolicy