Willy Ustad: «Elvis Olsen lever»

Ypperlig underholdning fra landsbygda, med sjarmerende bygdementalitet, skurker fra byen og en sprell levende Elvis i hovedrollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


«Elvis Olsen lever»


Willy Ustad
(Cappelen Forlag, 2006)

Elvis Olsen bor i den vesle bygda Sneifjell, som er så liten at du sikkert ikke har hørt om den. Der er Elvis arbeidsledig, men han lider ingen nød; han sjarmerer saksbehandleren på sosialkontoret med dåreblikk og sokk i skrittet. I tillegg tar han strø-jobber som pornolanger, bedårer de jentene han møter på sin vei og er ellers en ryddig kar.

(Foto: Agneta Ogebratt)(Foto: Agneta Ogebratt)

Handlingen i Willy Ustads siste bok utspiller seg altså i bygda Sneifjell. Plassen er liten og fredelig, og dagene går sin vante gang, helt til den dagen det kommer besøk fra byen.

Sjarmerende overraskelser


Blant de besøkende finner vi en kjent forfatter, den kriminelle gjengen til Goggen og en langbeint brunette som på langt nær har rent mel i posen.

Det begynner å skje ting, og endringer betyr selvfølgelig forviklinger. Besøk langveis fra er sjelden kost i Sneifjell og snart er det oppstandelse i det velse bygdesamfunnet. Innbyggerne takler de overraskende episodene på sin egen, helt spesielle måte.

Gjengen fra byen ser på Sneifjell som en lett match og planlegger forbrytelser i bygda, for her finnes det jo bare bønder og en lensmann som er utgått på dato. Og det blir ikke bare skummelt når Elvis Olsen selv frivillig havner i nærkontakt med en av ranerne.

Men ting er ikke alltid slik de fremstår.

Det ingen vet, er at det ligger 250 000 kroner i en gammel madrass, et lik i en gjødselkjeller og at Goggen og gjengen hans er i ferd med å plyndre hele bygda. Men hvor er Elvis?

Kløktig vri

«Elvis Olsen lever» byr på mange finurlige spørsmål og gåter. Forfatteren gir oss små overraskelser gjennom hele boken, som bygger opp historien og styrer handlingen i nye retninger. Slik blir leseren konstant underholdt og man vet ikke hva man kan forvente seg. «Elvis Olsen lever» overrasker derfor til siste linje av boken.

Willy Ustad har skrevet en sjarmerende bok om bygdenorge og by-folk. Ustad gjør dette på en fremragende måte, ved å dra inn fordommer og forventninger en har nettopp til både bygda og byen, for så å vri fullstendig på dem og dermed gjøre disse oppfatningene til skamme. Resultatet er rasende festlig underholdning.

Samtidig bruker Ustad en god dose treffende humor og gjennkjennbare trekk på karakterene i store deler av boken, som bidrar til å gjøe boken lett og morsom å lese.

«Elvis Olsen lever» gjør det himla gøy på landet. Dermed blir det terningkast fem.

Her kan du lese flere litteraturanmeldelser:

LitteraturanmeldelserMer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker


Også på nynorskStartsiden:

Litteratur


Personvernpolicy