Telefonsalg bør ikke forbys

Regjeringen vurderer nå å forby telefonsalg. Likestillings- og forbrukerminister Karita Bekkemellem (Ap) sier hun er sjokkert over metodene enkelte telefonselgere benytter seg av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi må gjøre noe, og et telefonsalgforbud må vurderes, sier Bekkemellem til Aftenposten.

Per i dag er det mulig å resevere seg mot telefonsalg, men mange opplever at enkelte firmaer likevel ringer. Problemet er det finnes få sanksjonsmuligheter overfor firmaer som ikke respekterer folk som har reservert seg.

Enkelte ødelegger for alle


I enhver klasse er det en pøbel - en som nekter å følge reglene, og som gjør livet surt for både medelever og lærere. Det vet alle. Slik er det i telefonsalgklassen også. De fleste oppfører seg slik de skal. Det er de pøblene vi finner innimellom som ødelegger totalinntrykket vårt av hele bransjen.

Denne artikkelen er en kommentar, og inngår i artikkelserien «Bare Stein».

- Vi danner oss raskt et inntrykk av om enkelte selskaper får mer klager enn andre. De som utpeker seg negativt over tid, får besøk av oss i tilsynet eller vi innkaller ledelsen til en samtale. Denne strategien har fungert meget bra, og selskapene har etterhvert forsvunnet fra vår interne klagetopp, sier Ove Skåra, informasjonssjef i Datatilsynet til Aftenposten.

Forbud ikke veien å gå


Regjeringen bør søke å etablere et regelverk som er egnet til å fange opp aktørene som ikke spiller etter regelboken. Regelverket må selvsagt også inneholde sanksjonsmuligheter overfor aktørene. Dette riset bak speilet må utgjøre reelle trusler, og må anvendes. Ikke minst i starten er det viktig å signalisere at samfunnet ikke tolererer useriøse aktører.

Det blir feil å møte telefonsalgproblematikken med et forbud. Selv om de fleste av oss kan styre vår begeistring over å bli oppringt av ivrige selgere som skal selge oss et abonnement eller et medlemsskap i en forening du aldri har hørt om, er ikke det grunn nok til å forby telefonsalg. Et fritt samfunn kan ikke, og bør ikke, forby ting som er irriterende.

Men forbud eller ikke forbud - regjeringen vil nok foreta seg noe. Dette vil tidligst skje til høsten, Det skyldes at Markedsføringsloven, som også inkluderer telefonsalg, er ute til høring når dette skrives.

Ethvert fritt samfunn vil inneholde elementer som er irriterende. Vi kan ikke forby alle disse. Og spesielt ikke når det rammer dem som ikke er irriterende også.

Denne artikkelen er en kommentar, og inngår i artikkelserien «Bare Stein». De 10 siste artiklene i serien:


A drug looking for a market
Møkkamannen Berlusconi
Streikerett til besvær
NRK i sin fulle rett
Hvordan bekjempe trafficking


Ytringsfrihet my ass
Altfor vanskelig å få tak i sunn mat
Ikke umoralsk med høye lønninger


En IT-sjef trenger ikke kunne data
Har jeg ikke sett Dem før?

Personvernpolicy