Hva er vorter?

Bjørg lurer på hva vorter er for noe - disse ekle utvekstene som popper opp både her og der på kroppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Vorter er ikke særlig behagelige, men viktigst av alt: De ser ikke bra ut. Stil er tross alt viktigere enn komfort. I hvert fall når det kommer til vorter.

Jeg husker at jeg selv i 13-14-årsalderen var sterkt angrepet av vorter, og at jeg på det meste talte 22 stykker på begge hendene. Det var ikke det at vortene i seg selv var så ille, men de var så mange at jeg følte meg helt spedalsk. Det endte med at jeg gikk i hansker overalt hvor jeg gikk.


Jeg skal prøve å svare på Bjørg sitt spørsmål om hva vorter er.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg».

Lurer du på noe? Send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Se mer informasjon i bunnen av artikkelen.

Vorter er en virussykdom i huden, som om det er noen bombe at det er en sykdom. Vortevirus skader hudcellene, som får hudcellene til å dele seg mer enn de skal. Hudcellene som er smittet av viruset deler seg fortere enn andre hudceller. Dermed vokser det fram en vorte.

Når det gjelder utseendet, kan de være spisse, flate, avlange eller «stilkede».

Nei, det er ikke en brystvorteNei, det er ikke en brystvorte

Hvem er spesielt utsatt?


Viruset er svært utbredt og de fleste mennesker blir smittet, vanligvis som barn.

Som oftest oppstår vorter på hendene eller under føttene, men de kan også forekomme andre steder på kroppen. At hender og føtter er spesielt utsatt, skyldes rett og slett at det er disse delene av kroppen som lettest kommer i kontakt med vortevirus.

Vorter smitter ved kontakt, og dersom du tar på en vorte, kan du bli smittet. Nå er det relativt sjelden at en går rundt og tar på andres føtter (heldigvis), så fotvorter smitter lettest i garderober og dusjer.

Hvordan unngå å få vorter?

  • Dersom man er svært opptatt av å unngå vorter, bør man være forsiktig med å gå barbent i offentlige rom, spesielt i dusjanlegg og svømmehaller der sjansen for smitte er spesielt stor

  • Fotvorter kan være spesielt plagsomme - bruk av gymsko vil kunne redusere risiko for smitte

Ifølge Per Helsing - spesialist i hudsykdommer, er det ikke mulig å vokse opp uten å eksponeres for vortevirus, og derfor burde man ikke bruke mye energi på å forebygge smitte.

En av de verreEn av de verre

Hvilke plager kan vorter gi ?


Vorter gir sjelden plager påstås det, men sitter de i foten kan de være vonde å gå på. Vorter kan også klø og irritere hvis de sitter på steder hvor de er i veien eller forårsaker press på nerver eller andre vevsdeler.

Den psykologiske plagen er vel større enn den fysiske. Det er ikke spesielt sexy å gå rundt med et dusin vorter på hendene.

Hvordan er behandlingen?


Det finnes mange råd mot vorter. De fleste vorter trenger ikke behandling hvis de ikke gir noen plager. De vil som regel forsvinne spontant etter noen måneder til få år. Plager og sjenanse er det som avgjør om vorter skal behandles.

Det høres voldsomt ut, men frysing eller brenning av vortene, er vanlige behandlingsmetoder. Metodene gir ofte gode resultater, men det er ikke uvanlig å måtte gjenta behandlingen flere ganger

I tillegg finnes det en rekke mere eller mindre virksomme vortemidler. Les mer om det på websidene til Rikshospitalets hudavdeling.

Funker kjerringråd?

Vel, ikke vet jeg, men et sted som kalles seg noe så formelt som «Arkivet for nyttig informasjon» har en webside der leserne legger inn sine egne råd mot vorter.

NRK er ikke noe dårligere, og har også noen råd.

Kvinneguidens brukere diskuterer kjerringråd seg imellom.

Kilder:


Per Helsing, overlege ved Rikshospitalet
Hudavdelingen ved Rikshospitalet
Mozon
Lommelegen
Doktor Online

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Personvernpolicy