Flere jukser seg brune

Nordmenn smurte seg inn med dobbelt så mange selvbruningsprodukter i fjor som i 2004. Samtidig selges det dobbelt så mye solkrem med høy faktor. Nå er det juksebruning som gjelder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av redaktør Maren Synnevåg

Ulike selvbruningsartikler utgjorde 16 prosent av solproduktmarkedet i Norge i fjor, og alt tyder på at selvbruningstrenden fortsetter i 2006.

- Spraystudioer er blitt et populært alternativ til solarier og vanlig soling. Det er rimelig å anta at dette er en så rask og lettvint metode at mange nå også velger å bli brune i sine egne hjem, sier kommunikasjonssjef Hanne Sterten i Alliance apotek.

Høyere faktor


Hun sier det er enkelte apotekkunder som ønsker et alternativ til soling, men som med gru husker virkningen den gamle selvbruningskremen hadde på klær og utseende.

(Foto: mozon.no)(Foto: mozon.no)

- Dagens produkter kan ikke sammenliknes med den feite kremen fra 80- og 90-tallet. Fargen er nå langt mer naturtro, den varer lenge og er enkel å påføre uten at det blir skjolder, enten man bruker krem, servietter, mousse eller spray, sier Sterten.

Parallelt med økningen i salget av selvbruningsprodukter, har det vært en tilsvarende salgsdobling av solkremer med faktor over 30. Sterten er overbevist om at det skyldes økte kunnskaper om soling hos folk flest.

- Folk vet at huden blir eldet av overdreven soling. Derfor ønsker nå flere å unngå soling, og hvis de først soler seg, skjer det med høy solfaktor, sier Sterten.

Selvbruning beskytter litt


Overlege Joar Austad ved hudavdelingen på Rikshospitalet håper folk opptrer forsiktig i solen selv om de har brukt selvbruningskremer.

- Mange selvbruningsprodukter har en moderat beskyttende effekt mot solstråler. Denne beskyttelsen tilsvarer imidlertid ikke noe mer enn faktor én til to. Selvbruningskremer kan derfor ikke sammenliknes med solkremer med høyere faktor, men er et sunt alternativ for folk som ikke ønsker å utsette seg for solens UVA- og UVB-stråler for å bli brune, sier Austad.

Tips for sikker soling:

• La vinterblek hud gradvis venne seg til solen.

• Unngå solen fra klokken 12 til 14. Da er solstrålenes intensitet på topp og man blir raskt brent.

• Husk at man fortsatt blir brent selv om det er overskyet.

• Solkrem uten parfyme reduserer risikoen for soleksem og allergiske reaksjoner.

• Barn under ett år skal ikke oppholde seg i direkte sollys.

• Beskytt øynene med solbriller.

• Bruk høy solfaktor - minst faktor 15.

(Mozon 10.04.2006)

Personvernpolicy