Streikerett til besvær

På den ene side støtter vi streikeretten, men når andre streiker, og det rammer oss selv, hyler vi ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag stod 28.000 passasjerer uten flyforbindelse som følge av at Norsk Kabinforening i SAS Braathens gikk til streik. De fleste av SAS Braathens sine flygninger både internasjonalt og i Norge er innstilt på ubestemt tid. Hele påsketrafikken kan bli lammet.

Utrolig dårlig timing


Kabinforeningen er i henhold til streikeretten i sin fulle rett til å streike. Men når det er sagt så kunne timingen knapt vært dårligere. Det siste SAS trengte nå, var en streik - spesielt med pilotaksjonen friskt i minne. Foreningen viser et nærmest ufattelig dårlig gangsyn og dømmekraft. De viser en total mangel på forståelse for helhetssituasjonen og den posisjonen SAS har i Norge.

Å streike nå, er en uforståelig handling, og jeg tror ikke de helt ser konsekvensene av det de har gjort. Denne gangen kan de ha gjort en taktisk blunder - ikke minst har de «alle» mot seg.

SAS vil klare seg, men vil slite mer enn normalt


Jeg tror nå at kunder flest føler at nok er nok. Vi føler at «det er noe» med SAS hele tiden, der den ene konflikten avløser den andre. SAS er SAS - vi ser ikke forskjell på kabinforening, pilotforening, bakke- eller flypersonale. For oss er det kun SAS.

Folk flest er villige til å tilgi nær sagt hva som helst, og hukommelsen vår er kort. Akkurat nå når konflikten er på sitt høyeste, har veldig mange mye meninger om dette. Det råder et inntrykk av at folk er forbanna.

Men SAS vil klare seg, de - selv om de nok kommer til å slite mer enn før med å gjenopprette omdømmet, som fra før av var ganske dårlig. Dette bekreftes ved at de kom på bunnen av Norsk kundebarometer nå nylig.

Med alt dette i minnet, er tidspunktet for streiken nærmest utenkelig.

... og dette bringer meg inn i poeng to for denne kommentaren, nemlig om streik generelt og om folks reaksjoner.

Retten til å streike


Så lenge vi har streikerett, må vi godta slike aksjoner. Kabinforeningens streik er fullt lovlig, og således helt i tråd med streikeretten. Såvidt jeg vet, støttes streikeretten av majoriteten av det norske folk.

På den ene siden støttes streik som generelt virkemiddel. Samtidig hyler vi av sinne over kabinforeningen som nå har gått til streik. Hvorfor det? De er da i sin fulle rett. Du kan ikke på den ene siden si at du er for streik, mens når det medfører ulemper for deg selv, er du imot.

Streikevåpenet innebærer at folk kan legge ned arbeidet sitt ved uenigheter med arbeidsgiver om lønn eller andre arbeidsvilkår. Samtidig hindrer lovverket arbeidsgiver å hyre inn andre til å utføre det aktuelle arbeidet. Dette gir arbeidstakeren uforholdsmessig stor makt over arbeidsgiver.

En ansatt kan når som helst si opp jobben og begynne i en ny. Sånn fungerer det frie markedet - du er fri til å gjøre sine egne valg. Men denne valgfriheten har ikke arbeidsgiver. Arbeidsgiveren kan ikke si opp kontrakten med arbeidstakeren som nekter å utføre et arbeid. Streikeretten står i veien.

Altså: en arbeidstaker kan nekte å utføre jobben ved å gå til streik, og lovverket hindrer arbeidsgiver å leie inn andre til å utføre arbeidet. Verden er ikke alltid rettferdig.

Og du som støtter arbeidstakerens rett til å streike burde også hevde Norsk kabinforenings rett til å streike. Det er dobbeltmoral å skrike bare fordi det rammer deg selv.

... og når det er sagt så er det på tide å revurdere/modernisere hele streikeretten.

Personvernpolicy