Regjeringen vil bli mindre Microsoft-avhengig

Oslo (NTB): Regjeringen setter nå ned et råd som skal utarbeide en oversikt over IT-standarder som offentlig sektor må forholde seg til. Målet er å bli mindre avhengig av programvaregiganten Microsoft

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heidi Grande RøysHeidi Grande Røys

Et standardiseringsråd skal utarbeide en referansekatalog over IT-standarder som det offentlige må forholde seg til. Rådet vil foreslå hvilke standarder som skal bli obligatoriske, skriver Dagens Næringsliv.

- Microsoft må gjerne være en dominerende leverandør også i framtiden, men da må de oppfylle kravene som blir stilt til åpne standarder, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV).

Rådets arbeid for å tilrettelegge for åpne IT-standarder i offentlig sektor kan dermed gjøre det vanskelig for Microsoft å fortsette sin dominans.

Grande Røys peker på at det ikke bare skal stimuleres til økt konkurranse og gjøre det enklere å bruke andre operativsystemer enn Windows. Tiltakene skal også gjøre det mer effektivt å kommunisere internt i offentlig sektor, mener hun.

- Det ville vært helt utenkelig hvis en innenfor telefoni krevde at alle som skulle ringe inn til et kommunalt servicekontor måtte ha Telenor-abonnement. Men dette har vi i prinsippet latt skje innenfor data. Hvis du har feil programvare kan du i verste fall ikke hente ut digital informasjon fra det offentlige, sier Grande Røys. (©NTB)

Personvernpolicy