Hva er Bluetooth?

Du har sikkert lest det. Mobilen har Bluetooth, PC-en leveres med Bluetooth. Men hva er det?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Ingvild fra Røros har kjøpt seg en mobil med Bluetooth, men hun aner ikke hva Bluetooth er, og langt mindre hva hun kan bruke det til.

 Kanskje er det en slik mobil Ingvild har kjøpt? Kanskje er det en slik mobil Ingvild har kjøpt?

For som hun selv sier:

«Jeg har kjøpt meg en kjempefin mobil med Bluetooth. Det synes jeg er fine greier, hadde jeg bare visst hva jeg kan gjøre med det. For alt jeg vet kan Bluetooth være noe man har i oppvaskmaskinen.»

Vel, Ingvild, jeg skal forsøke å gjøre ting litt klarere for deg.

Er en kommunikasjonsteknologi


Når du bruker datamaskiner, spillmaskiner, kameraer eller mobiler, kommuniserer de med hverandre på ulike måter, gjennom bruk av kabler, radiosignaler, infrarøde stråler, plugger, ledninger... Ja, i det hele tatt.

Bluetooth er også en slik overføringsmetode, og lar deg overføre data mellom for eksempel den nye mobilen din og datamaskinen, hvis du er så heldig å ha en.

Bluetooth er en form for trådløs overføring av data mellom forskjellige typer utstyr, som primært tar sikte på å avskaffe behovet for kabler og samtidig erstatte dagens trådløse alternativ IrDA (Infrared Data Association) over infrarødt lys.

Teknologien kalles også Blåtann, etter den danske kongen Harald Blåtann. Han var konge av Danmark i perioden ca. 958 til 987, og sønn av Gorm og Thyra. Innførte i 960 kristendommen i Danmark, og opprettet bispeseter i Slesvig, Ribe og Århus. Han ble drept under sønnen Svein Tjugeskjeggs opprør.

Mer fleksibelt enn infrarødt lys


IrDA krever at apparatene må peke på hverandre på en bestemt måte for å fungere, mens Bluetooth, som benytter radiobølger, ikke krever at apparatene står i en bestemt stilling i forhold til hverandre.

Med Bluetooth kan vi oppnå overføringshastigheter på opptil 720 kilobiter per sekund over avstander på opptil tolv meter.

Med Bluetooth-brikker i de kommuniserende enhetene opprettes forbindelsen automatisk, og opprettholdes så lenge avstandskravet er oppfylt. Det påstås at Bluetooth-signalet ikke lar seg stoppe av vegger og slikt i huset. Nåja, min personlige erfaring sier at en vegg eller to veldig fort stopper signalet.

Uante muligheter


Bluetooth er ikke begrenset til data- og teleutstyr, og kan utmerket tenkes i en rekke forbindelser i privathus eller offentlige arealer der det er lite hensiktsmessig å legge opp en rekke ledninger, for eksempel til høyttalere fra et stereoanlegg.

Så, hva konkret kan du gjøre med Bluetooth på mobilen?


Bluetooth brukes i dag blant annet til å koble mobiltelefoner til PC-er og headset, til trådløse mus og tastaturer for stasjonære PC-er, og til trådløs tilkobling av skrivere og digitalkameraer.

Alle som har brukt headset med ledninger til mobilen vet hvilket inferno av ledninger og kaos man må greie opp i, før man i det hele tatt får tatt telefonen.

Du kan også overføre bilder, videoer, adresselister mellom mobil og PC. I det hele tatt kan du overføre det meste.

Ble du noe klokere av dette? Hvis du fremdeles ikke aner hvordan du skal få noe nytte av Bluetooth, ser jeg ikke annen råd enn å krype til korset og hente opp bruksanvisningen (så uhyrlig det enn høres ut). Nå vet du ihvertfall hva Bluetooth er.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy