Utlendinger utdannet i Norge får ikke jobb

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke-vestlige innvandrere får seg ikke lettere jobb i Norge selv om de har norsk utdannelse fra videregående og høyskolenivå, viser en ny rapport fra forskningsstiftelsen Fafo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fafo-forskerne Torunn Judith Kvinge og Anne Britt Djuve (kilde: Fafo)Fafo-forskerne Torunn Judith Kvinge og Anne Britt Djuve (kilde: Fafo)

Oslo (NTB): - Det er svært overraskende at så mange som 65 prosent, to av tre, av ikke-vestlige arbeidsledige har utdannelse fra Norge. Vi har jo et bilde av at de detter ut av arbeidsmarkedet fordi de ikke kjenner norsk språk eller kultur. Denne undersøkelsen viser at grunnskole, videregående eller høyskoleutdannelse fra Norge ikke gjorde det lettere for ikke-vestlige innvandrere å få jobb, sier forsker Torunn Kvinge til Aftenposten.

Hun står sammen med kollega Anne Britt Djuve bak den nye Fafo-rapporten om bruk av arbeidsmarkedstiltak for ikke-vestlige innvandrere.

Blant de ikke-vestlige ledige var det flere med norsk høyskole enn blant ledige nordmenn. 18 prosent av de ikke-vestlige hadde utdannelse fra norske høyskoler, mens 14 prosent av de etnisk norske hadde det samme.

Rapporten viser også at ikke-vestlige som ikke har norsk utdannelse, har like god sjanse på arbeidsmarkedet som ikke-vestlige med utdannelse. Det kan dermed bety at norske arbeidsgivere gir blaffen i om folk med ikke-vestlig bakgrunn er godt utdannet eller ei.

- Vi kan ikke slå det fast. Men det er absolutt grunn til å stille spørsmålet: Er det fordi ikke-vestlige med norsk utdannelse konkurrerer på linje med nordmenn, mens ikke-vestlige uten norsk skole er villig til å ta jobber som nordmenn ikke vil ha, spør Kvinge.