NRK i sin fulle rett

NRK er i sin fulle rett når de nekter å vise Erling Borgens dokumentar «Et lite stykke Norge.»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dokumentarfilmen «Et lite stykke Norge» forteller Erling Borgen om hvordan Norge er langt mer involvert i krig, borgerkrig, tortur og terror enn det både politikere og medier forteller.

Filmen som er lagd med støtte fra NRK, kostet en million kroner og 18 måneder å lage. NRK har besluttet at de ikke ønsker å vise filmen.

Kringkastingssjef John G. Bernander.Kringkastingssjef John G. Bernander.

SVs Ågot Valle vil ha statlig styring av medier


Avgjørelsen har skapt debatt, og NRK og John G. Bernander har blitt kalt alt fra feig til samvittighetløs. SV-politiker Ågot Valle har gått lengst og kalt avslaget et angrep på ytringsfriheten.

- Jeg ser på dette som så alvorlig at det bør få konsekvenser for NRK og John G. Bernander, sa Ågot Valle til Dagbladet. Og ifølge Aftenposten vil Valle skrive til kulturminister Trond Giske for å be ham gripe inn i kraft av å være NRKs generalforsamling.

Dette smaker av AKP (ml)-tid, der statens mektige eierskap blir brukt til å overstyre redaksjonelle beslutninger tatt av et NRK. Forslaget til Valle er så hinsides at det er vanskelig å ta seriøst.

Redaktøren bestemmer


John G. Bernander opererer, i likhet med de fleste andre redaktører, i samsvar med redaktørplakaten. Denne sier blant annet:

«En redaktør forutsettes å dele sitt mediums grunnsyn og formålsbestemmelser. Men innenfor denne rammen skal redaktøren ha en fri og uavhengig ledelse av redaksjonen og full frihet til å forme mediets meninger, selv om de i enkelte spørsmål ikke deles av utgiveren eller styret.»

Bernander er i sin fulle rett til å foreta redaksjonelle valg. Ja, ikke bare har han rett - han har også en plikt til dette. Dette er problemstillinger alle redaksjoner kommer borti.

Ingen unik sak


Alle redaksjoner jobber fra tid til annen over lengre tid med en sak, for så å beslutte å ikke publisere den. Sånn er det. Noen ganger er arbeidet rett og slett bortkastet. Men er ikke produktet godt nok, så ville det være direkte useriøst å publisere det likevel. En kan ikke publisere noe bare fordi det er brukt tid og penger på produktet.

Ifølge NRK selv, er avgjørelsen faglig basert, og det er ingen grunn til å tvile på akkurat dette. De fleste av oss har ikke sett dokumentaren, og for alt jeg vet, kan den være et makkverk. Dagbladets Astrid Meland ga filmen terningkast 1. Nå er forresten ikke det noe poeng i seg selv, men det underbygger hypotesten om at NRK kan synes at dokumentaren rett og slett ikke holder mål.

Da han stilte opp hos Skavlan, fremsto Erling Borgen som sur og sippete og uten argumenter. Han beskyldte Bernander, som også stilte opp i programmet, både for det ene og det andre, men kunne i liten grad argumentere for disse påstandene.

TV 2 har sagt seg interessert


Det kan ikke være slik at Bernander skal gi etter for press fra andre, og spesielt ikke fra en filmmaker bare fordi han er flink til å skaffe pressedekning. Det finnes ingen indikasjoner som skulle tilsi at NRKs avgjørelse er av politisk karakter.

Saken har skapt en enorm interesse for filmen, og TV 2 har (selvsagt) sagt seg interessert i å vise den. Seertallene kommer til å overgå alt Borgen kunne drømt om dersom filmen skulle blitt sendt på NRK.

Norsk presse burde skjerpe seg i sin iver etter å korsfeste NRK-lederen og glorifisere Erling Borgen. En slik ensidig og ureflektert holdning til saken som pressen har vist, er ingen tjent med.

Denne artikkelen er en kommentar, og inngår i artikkelserien «Bare Stein». De 10 siste artiklene i serien:

Hvordan bekjempe trafficking


Ytringsfrihet my ass
Altfor vanskelig å få tak i sunn mat
Ikke umoralsk med høye lønninger


En IT-sjef trenger ikke kunne data
Har jeg ikke sett Dem før? Kan vi stole på Mattilsynet?
Det vanskelige språket
Det nye Romerriket
Du trenger sexhjelp

Personvernpolicy