Rare ord og uttrykk

Språket vårt florerer av rare ord og uttrykk, slik som ordet «tort», som i «tort og svie», og det tilsynelatende meningsløse uttrykket «ugler i mosen». Betyr de noe i det hele tatt?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


«Stein hjelper deg» handler i dag om ord og uttrykk. Språket vårt er jo stinn av mer eller mindre uforståelige uttrykk, av typen «katta i sekken» og «å rette baker for smed». Hva du enn lurer på her i verden, kan du spørre meg. Jeg kan ikke love at akkurat du får svar, men siden denne spalten går hver dag mandag til fredag, er sjansen likevel stor for at akkurat ditt spørsmål dukker opp her på Neste Klikk.

Hei, jeg vil spørre deg om et ord jeg har stusset over lenge. Ordet er «tort», som i «tort og svie.» Hvor kommer dette ordet fra? Og hva betyr det egentlig?

 Gjett hvilket uttrykk dette bildet illustrerer Gjett hvilket uttrykk dette bildet illustrerer

Slik lød eposten jeg fikk fra Toyah. Hvor Toyah bor, vet jeg ikke, men det er ikke så viktig. Artig spørsmål, Toyah ... og artig ord. Prøv å si «tort» mange ganger fort etter hverandre. «tort, tort, tort, tort, tort, tort, tort, tort, tort, tort, tort, tort, tort, tort ...» Det høres ut som en motor.

Kanskje ordet har noe med motorer å gjøre? Eller kanskje ikke.

Caplex sier følgende om «tort»:


«

tort

(av lat. torquere, dreie, pine), krenkelse, skam, ubehagelighet. - Jur., immateriell skade, skade av ikke-økon. art. I skadeserstatningsloven er det fastsatt at dersom noen forsettlig el. grovt uaktsomt har skadet en annen på legeme el. helbred el. krenket hans frihet, kan retten pålegge den skyldige å yte den fornærmede en engangssum for den voldte t. og smerte el. for annen skade av ikke-økon. art. Det samme gjelder ved enkelte andre forbrytelser.»

Så hadde visst ikke ordet noe med motorer å gjøre likevel. Ikke det at jeg egentlig trodde det, men det er nå så mye rart i verden, så man vet nå aldri.

Mens vi er i gang med ord og uttrykk, tar vi like gjerne med Tonjes spørsmål som lyder som følger:

Hva betyr egentlig uttrykket «ugler i mosen»? Vi bruker det jo når vi snakker om noe mistenkelig, men uttrykket «ugler i mosen» er jo helt meningsløst. Hva betyr det, liksom? Og hvem i all verden var det som fant ut at ugler som befant seg i mose, var spesielt mistenkelige?

Tonje, du spør mer enn ti vise kan svare, men jeg kan i hvert fall gi deg svar på noe av dette.

Store norske leksikon sier dette om uttrykket:
ugler i mosen

, talemåte som betegner at noe ikke er som det skal være, noe lureri, skjulte farer e.l. Det opprinnelige uttrykk (i dansk ordspråksamling fra 1682) er Det er ulver i mosen (dvs. myra), men dette ble omdannet da ulvene var utryddet i Danmark. På samme vis synes verbet uglese, se skjevt til, opprinnelig å ha vært ulvese; Plinius og Vergil nevner at ulven hadde onde øyne.

Der fikk vi oppklart det mysteriet. Men jeg synes fremdeles at uttrykket er veldig rart. Jeg for min del, i likhet med Tonje, lurer på hva i all verden det er som foregår oppe i hodet på dem som i det hele tatt kommer på et slikt uttrykk. Hvordan kommer de på det i det hele tatt?


Kanskje det foregikk omtrent slik:


Preben: - Hei gutter og jenter, vi trenger et nytt uttrykk for noe som er mistenkelig. Noen forslag?

Sonja: - Ja! Katter på taket ...
Preben: - Ja, nei - jeg vet ikke ...
Olaf: - Hester i vasken ....

Du skjønner hvor jeg vil hen?

Forklaring på ordtaket «å rette baker baker for smed»

Forklaring på uttrykket «katta i sekken»

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.


Personvernpolicy